vvv
İTÜ Mimarlık Fakültesi Bülteni Blogu'na hoşgeldiniz. Lütfen bültende yer almasını istediğiniz haberlerinizi varsa resimleri ile birlikte ilgili komisyon üyesinin e-posta adresine yollayınız!
vvv

24 Aralık 2009 Perşembe

İTÜ KOBİ Projeleri 8. İSO İnovasyon Sergisi'nde yer aldı.




Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen ve Üniversite-Sanayi işbirliğinin ülkemizdeki başarılı örneklerinden olan "İTÜ-İSO KOBİ'ler İçin Endüstriyel Tasarım Projeleri" 2009 dönem çalışmaları ve 2003-2008 dönemlerinden üretime sokulan projelerden küçük bir seçki 15-16 Aralık 2009 tarihlerinde Istanbul Sanayi Odasi (ISO) 8. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisinde yer aldı. Özellikle imal edilip piyasaya sürülmüş olan ürünler katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü standı dışında, İTÜ Rektörlüğü ve İTÜ Arı Teknokent de ayrı standlarla sergide yer aldı.
.
"ITU-ISO KOBI'ler Icin Endüstriyel Tasarım Projeleri" hk. bilgi için: Lütfen bağlantıyı izleyin.

13 Aralık 2009 Pazar

Sempozyum: "3. Ulusal Sempozyum"

11 Mayıs 2009 tarihinde, İTÜ FBE Bilişim Anabilim Dalı Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı’nın düzenlediği, 3. Ulusal Sempozyum, Mimarlık Eğitiminde Bilgisayarla Tasarım, Mimari Tasarım-Sayısal Ortam-Deneysel Yaklaşımlar sempozyumu gerçekleştirildi.

Çalıştay : “Developing Surfaces From Curves”

13 Nisan- 17 Nisan 2009 tarihleri arasında, İTÜ FBE Bilişim Anabilim Dalı Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı’nın düzenlediği, Berlin Teknik Üniversitesinden Kristoffer Joseffson yürütücülüğünde “Developing Surfaces From Curves” çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaydaki öğrenci çalışmaları http://developingsurfaces.blogspot.com/ adresinden izlenebilir.

Konferans : Prof.Dr. John Gero, “Cognitively-based computational models of design creativity”

eCAADe Sempozyumu kapsamında, 15 Eylül 2009 tarihinde, İTÜ FBE Bilişim Anabilim Dalı Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı’nın düzenlediği ve Prof. Dr. John Gero tarafından verilen “Cognitively-based computational models of design creativity” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Sempozyum : “27th Education and Research in Computer Aided Architectural Design in Europe: eCAADe"


“Computation: The new Realm of Architectural Design” konulu “27. Education and Research in Computer Aided Architectural Design in Europe: eCAADe" Sempozyumu, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümleri işbirliği ile 16-19 Eylül 2009 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Sempozyumun davetli konuşmaları ve paralel oturumları İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Binası toplantı salonlarında düzenlendi.

Computational Tool-making; Rhinoceros - NURBS 3D Modeling, RhinoScript, Grasshopper, Generative Modeling for Rhino; Generative Components; BIM ve New Methods in Urban Simulation konulu çalıştaylar ise, YTÜ Mimarlık Fakültesi binasında gerçekleştirildi.

Konferans Web Sayfası:

8 Aralık 2009 Salı

Söyleşi : Doç.Dr. Aygül Ağır, "Ticaret Merkezi İstanbul'dan Bir Kesit: Tarihi Yarımadada Venedikliler (11. yy - 15. yy)"

Voyvoda Caddesi Toplantıları İstanbul Söyleşileri:

Doç.Dr. Aygül Ağır, "Ticaret Merkezi İstanbul'dan Bir Kesit: Tarihi Yarımadada Venedikliler (11. yy-15. yy)"

Tarih : 9 Aralık 2009, Çarşamba
Saat : 18:30-20:30
Yer : İTÜ Taşkışla Binası 127 no.lu Konferans Salonu

Osmanlı Bankası Müzesi'nin Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlendiği İstanbul Söyleşileri, Doç.Dr. Aygül Ağır'ın "Ticaret Merkezi İstanbul'dan Bir Kesit: Tarihi Yarımadada Venedikliler (11. yy - 15. yy)" başlıklı konuşmasıyla devam ediyor. Söyleşide bugüne değin çekim alanı olma özelliğini hiç yitirmeyen Tahtakale ve Eminönü bölgesi incelenecek. Buradaki ticari canlılığın Ortaçağ'daki aktörleri Venedikliler ve yaşadıkları çevrenin birincil kaynaklar yardımıyla ele alınacak ve bölgenin fetih sonrası görünümü özetlenecek.

Doç. Dr. Aygül Ağır'a göre, doğudan batıya, kuzeyden güneye önemli kara ve denizyollarının İstanbul'da düğümlenmesi ve çözülmesi, rüzgarlardan korunan doğal liman konumundaki Haliç'in varlığı, kenti, tarih boyunca en önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirdi. Bölge, 10. yüzyılda Latinlerin ilgi odağı olmaya başladı. Ortaçağ'da İtalyan tüccarların liderleri Venedikliler ve Cenovalılar başta olmak üzere, denizle bağlantılı İtalyan kent devletleri, ticaret yaptıkları coğrafyada uzağa gitmelerine olanak sağlayacak güvenli "durak"lara ihtiyaç duydu. Çok çeşitli yönlerden gelen, çeşitli milletlerden tüccarların kaynaşıp dağıldığı Bizans İstanbul'u, İtalyan ticaret kolonileri için en önemli "durak" olarak, özellikle 11. yüzyıldan sonra çekim alanı haline geldi.

Film Gösterimi : "Volga Volga: Şizofreniyle Yaşamak"

Film Gösterimi : "Volga Volga : Şizofreniyle Yaşamak"
Tarih : 10 Aralık 2009, Perşembe
Saat : 18:30
Yer : İTÜ Taşkışla Binası 127 no.lu Konferans Salonu

OBM Sinema Programı, "Volga Volga : Şizofreniyle Yaşamak" ile devam ediyor.
Yönetmen : Ayşegül Selenga Taşkent
Türkiye, ABD / 2007 / 60'
Söyleşi : Doç.Dr. Haldun Soygür, "Birey, Toplum ve Şizofreni"

Osmanlı Bankası Müzesi'nin Sinema Programı, yönetmenliğini Ayşegül Selenga Taşkent'in üstlendiği Volga Volga: Şizofreniyle Yaşamak adlı belgeselle devam ediyor. "Toplumsal Hafıza" teması altında, 10 Aralık Perşembe günü saat 18:30'da İTÜ Taşkışla binasında yapılacak gösterimin ardından, Psikiyatr Doç. Dr. Haldun Soygür, "Birey, Toplum ve Şizofreni" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

Belgesel, bir şizofreni hastasının ve ailesinin yaşamından kesitler sunuyor. Yönetmen kamerayı, Ankara'da yaşayan ve şizofreni hastalığıyla boğuşan ağabeyine, anne babasına ve reflektif bir biçimde kendine çeviriyor. Volga'nın ve ailesinin kurgusal olmayan, "cinema verite'" tekniğiyle resmedilen hayatlarında, şizofreni hastalığının aile fertlerini ne derece etkilediği anlatılıyor. Belgesel, aynı zamanda Ankara Şizofreni Hastaları ve Yakınları Derneği üyelerinin röportajlarıyla, şizofreninin nasıl bir hastalık olduğu konusuna ilk ağızdan açıklık getiriyor.

Seminer : "Küreselleşen İstanbul'da Ekonomi"

Osmanlı Bankası Müzesi'nin "İstanbul Sempozyumları" devam ediyor: "Küreselleşen İstanbul'da Ekonomi"

Osmanlı Bankası Müzesi, İstanbul'u ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan irdeleyen "İstanbul Sempozyumları" serisinin ikincisini hayata geçiriyor. 11-12 Aralık 2009 tarihlerinde yapılacak Küreselleşen İstanbul'da Ekonomi Sempozyumu, İTÜ Taşkışla kampusunda gerçekleştirilecek. Küreselleşmeyle beraber, İstanbul'un ekonomisinde hızlı bir dönüşümün yaşandığına değinilecek sempozyumda, kentin makro çözümlemelerinde ihmal edilen boyutlar ele alınacak.

Sempozyumun ilk günü "Toplumsal Değişimin Ekonomi Politiği", "İktidar, Mekân ve Toplum" ve "Kültür Endüstrileri"; ikinci gün ise "Finans, Kriz ve İstanbul" başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek. Sempozyumun konseptini oluşturan yetkililere göre; kalkınmacılık döneminin sektörleri gerilerken, global bağlantılardan beslenen finans ve üretici hizmetleri sahalarında büyük atılımlar gözleniyor. Kültür endüstrileri, medya, sanat ve turizme yönelik yatırımlar ise artıyor. Kentin mekânsal dönüşümü hızlanırken, yeni kent imajına uymadığı düşünülen mahallelerin ve kamu kullanımına açık alanların dışlandığına değinen uzmanlar, farklı inşaat faaliyetlerinin ve bina türlerinin geliştiğini vurguluyor, sempozyumun bu değişime ışık tutacağına inançlarını ifade ediyor.

Serinin ilkini oluşturan "Eski İstanbullular ve Yeni İstanbullular" sempozyumunda, İstanbul'un modernleşme sürecinin bilinmeyen demografik yapısına ışık tutulmuştu. Değişim halindeki İstanbul’un modernleşme sürecinde yeniden şekillenen kentsel nüfus yapısı ve bileşimi üzerine odaklanan ve sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşan sempozyum kitabı yayıma hazırlanıyor.

Sergi

2009-2010 Güz Yarıyılında Mimari Proje dersi kapsamında gerçekleştirilen Gaziantep kenti teknik gezisi sırasında, Mimari Proje bağlamında, öğrencilerimizin yaptığı kente, kültüre ve yaşama ilişkin eskiz çalışmaları ve öğrenciler tarafından seçilen farklı temaları irdeleyen fotoğraf çalışmaları 7-21 Aralık 2009 tarihleri arasında 203 Holü'nde sergilenmektedir.

Sergilenen çalışmalar Fakültemiz öğretim üyeleri arasından oluşturulan Fotoğraf ve Eskiz Jürileri tarafından değerlendirilmiş, başarılı olanlar seçilmiştir.

Sergi açılışı 7 Aralık 2009 Pazartesi günü 16.30 - 18.00 saatleri arasında düzenlenen kokteylde yapılmıştır ve eserleri jüriler tarafından başarılı bulunan öğrencilerimize ödül verilmiştir.

23 Kasım 2009 Pazartesi

Söyleşi : "İmparator Zeno'nun Köyü Büyükkarapınar ve Aziz Sokrates Kilisesi"

Söyleşi : "İmparator Zeno'nun Köyü Büyükkarapınar ve Aziz Sokrates Kilisesi"

Osmanlı Bankası Müzesi Etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Turgut Saner tarafından sunulacaktır.

Tarih : 25 Kasım 2009, Çarşamba
Saat : 18:30-20:30
Yer : Taşkışla, 127 numaralı konferans salonu

Sınırlı yer olması nedeniyle rezervasyon yapılması gerekmektedir.


Rezervasyon İçin:

Osmanlı Bankası Müzesi, Tel: 0212 292 76 05 Fax: 0212 292 16 67,
E-Mail: obmuze@ottomanbank.com , http://www.obmuze.com/iletisim.asp


İmparator Zeno'nun Köyü Büyükkarapınar ve Aziz Sokrates Kilisesi

Karaman'a bağlı Başyayla ilçesinin sınırları içinde kalan Büyükkarapınar köyü, Doğu Roma İmparatoru Zeno'nun doğum yeri olan Zenonopolis'in kalıntılarını barındırır. Günümüze ancak zayıf izlerle ulaşabilen geç antik yerleşmenin en önemli yapısı, köyün yaylasında bulunan kilisedir. Yapıyı, 20. yüzyılın başlarında bu sitten Braunsberg'e (bugünkü Braniewo-Polonya) götürülen bir yazıtta adı geçen Aziz Sokrates ile ilişkilendirmek mümkündür. Yerleşme, yakın çevresi ve kilise, 2008-2009 yıllarında İTÜ Mimarlık Fakültesi üyelerinden oluşan bir ekip tarafından incelenmiştir.

Seminer: "Sürdürülebilir Gelecekler İçin Sistem İnovasyonu"

Seminer : "Sürdürülebilir Gelecekler İçin Sistem İnovasyonu"

A.İdil Gaziulusoy

Tarih : 24 Kasım 2009, Salı
Saat : 12.30
Yer : Taşkışla, 127 no'lu salon

16 Kasım 2009 Pazartesi

Seminer : "6 Nisan 2009 L’Aquila, İtalya Depreminden Gözlemler"

Seminer : "6 Nisan 2009 L’Aquila, İtalya Depreminden Gözlemler"

Doç.Dr. Oğuz Cem Çelik, Öğr.Gör.Dr. Haluk Sesigür

Tarih : 16 Kasım 2009, Pazartesi
Saat : 12:30-13:30
Yer : Taşkışla, 109 no'lu salon

9 Kasım 2009 Pazartesi

Seminer : "Kadavra, Komatoz ve Chimera : Avatarların Organları Yoktur"

SEMİNER : "KADAVRA, KOMATOZ VE CHIMERA: AVATARLARIN ORGANLARI YOKTUR", STELARC

Tarih : 9 Kasim 2009, Pazartesi
Saat : 17:00,
Yer : Taşkışla, 127 nolu salon


Seminer dili İngilizce'dir.
Detaylı bilgiye "http://09.amberfestival.org/" sanal doku yoresinden ulasilabilir.

4 Kasım 2009 Çarşamba

Toplantı, "Prof.Dr.Vedia Dökmeci onuruna"

Prof.Dr. Vedia Dökmeci'nin onuruna hazırlanan ve editörlüğünü Prof.Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Doç.Dr. Ferhan Gezici, Buket Önem ve Kerem Y. Aslanlı'nın yaptığı "New Approaches in Urban and Regional Planning" başlıklı kitabın Prof.Dr. Vedia Dökmeci'ye takdimi için bir toplantı düzenlenmiştir.

Tarih : 9 Kasım 2009,Pazartesi
Saat : 16.30-17.30
Yer : Çevre UYGAR Merkezi

Söyleşi, "Organik Tarım ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar"

Siyasi İktisat Söyleşileri
"Organik Tarım ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar"

Prof. Dr. Alper Güzel

Tarih : 4 Kasım 2009 Çarşamba / 18:30 - 20:30
Yer : İTÜ Taşkışla Binası 127 no.lu Konferans Salonu

2 Kasım 2009 Pazartesi

1. iç mimarlık üye öğrenci kurultayı






T.M.M.O.B İç Mimarlar Odası tarafından düzenlenen ,'I.iç Mimarlık Üye Öğrenci Kurultayı '24 ekim 2009 günü Ankara, Çankaya Üniversitesi evsahipliğinde Ankara 'da düzenlendi. Ülkemizin tüm üniversitelerinin İç mimarlık bölümlerinin temsil edildiği kurultaya, İTÜ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 15 öğrenci ile katılmış ve oturumlarda 4 bildiri sunmuştur.

31 Ekim 2009 Cumartesi

Endüstriyel Tasarım Akademik Konseyi (ETAK) İTÜ'de toplandı




.
Türkiye ve KKTC'deki endüstriyel tasarım bölümlerinin başkanlarından oluşan ve ilk toplantısını Mayıs 2006'da yapan, Endüstriyel Tasarım Akademik Konseyi (ETAK) 2009 yılının ikinci toplantısını İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirdi. 12 Bölümün Bölüm Başkanı, 3 Bölümün ise Bölüm Başkan Yardımcısı veya diğer öğretim elemanları aracılığıyla temsil edildiği toplantı 10 Ekim 2009 tarihinde İTÜ Vakıf Tesisleri Ayazağa Salonunda gerçekleşti. Toplam 15 Bölümün temsil edildiği toplantı bugüne kadarki en geniş katılımlı ETAK toplantısı oldu. Toplantıda, İTÜ'ye ek olarak, Anadolu, Arel, Bahçeşehir, Doğu Akdeniz, Doğuş, Gazi, Haliç, Işık, İzmir Ekonomi, Kadir Has, Marmara, Mimar Sinan, Ortadoğu Teknik ve Yeditepe üniversiteleri temsil edildi.
.
İTÜ dönem başkanlığında gerçekleşen toplantının sabah bölümü İTÜ EÜTB Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alpay Er ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra, toplantıya davetli olarak katılan Mimarlık Fakülteleri Dekanlar Konseyi (MİDEKON) Dönem Başkanı Prof.Dr. Zekai Görgülü bir konuşma yaptı. ETAK üyelerinin sorularını da yanıtlayan Prof.Görgülü MİDEKON ve ETAK arasında kurumsal bir ilişkinin kurulması yönünde çaba gösterilmesi yönündeki görüşlerini ETAK üyeleriyle paylaştı. Sabah oturumunun geri kalan kısmında Kalite Değerlendirme ve Akreditasyon konusunda Türkiye'deki mevcut örnekler (MİAK ve MÜDEK) sırasıyla Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu ve Refik Üreyen ile Prof.Dr. Ayşe Erzan tarafından sunulup tartışılırken, toplantının öğleden sonraki kısmında 2009 yılının MSGSÜ'ndeki ilk toplantısında kurulan komisyonların çalışmaları sunuldu ve tartışıldı. Toplantının son kısmında ise, İTÜ'de düzenlenen 4. Ulusal Tasarım Kongresi paralelinde İTÜTASK'ın davetiyle 7 farklı üniversiteden öğrencilerin katılımıyla 3. kez gerçekleşen Ulusal Öğrenci Kurultayı temsilcileri yaptıkları çalışmanın somuçlarını ETAK ile paylaştılar. İTÜ Dönem başkanlığı içinde bir ara çalışma toplantısının yapılması karara bağlanırken, 2010 yılının ilk ETAK dönem toplantısının İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü ev sahipliğinde İzmir'de gerçekleşmesi kararlaştırıldı.

3. Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu, İTÜ'de düzenlendi



.
3.Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu, İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tasarım Kulübü (İTÜTASK) öğrencileri tarafından organize edilmiş olup Endüstriyel Tasarım alanında eğitim veren 7 farklı okulun katılımıyla gerçekleşmiştir. Foruma İstanbul Teknik Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, T.C Kadir Has Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümlerinden 5'er temsilci ve farklı okullardan izleyiciler katılmıştır.
Düzenlenme amacı kongre boyunca profesyonel tasarımcılar ve akademisyenler tarafından ele alınan “Tasarım veya Kriz” konusunun yanında endüstriyel tasarım öğrencilerinin yıllardır karşılaştığı “kriz”leri yeniden gündeme getirip bunlara çözüm önerileri sunmak olan forumda 7 farklı okul 7 farklı konuyla ilgili görüşlerini paylaşmış ve konular ortak bir alanda öğrenciler tarafından tartışılmıştır. İki gün süren tartışmaların ve fikir alışverişlerinin sonunda tüm tasarım öğrencileri ortak olarak karara vardıkları konuları öneriler şeklinde hazırlamışlardır.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 8-9 Ekim 2009 tarihlerinde 4.Ulusal Tasarım Kongresi kapsamında gerçekleşen 3.Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu’nun çıktılarını incelemek için lütfen tıklayınız.

Öğrencilerimizin Yarışma Başarıları


.
İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü lisans öğrencimiz Cansu Akarsu, Social Designer tarafından düzenlenen "Case Design Competition for 500 Colored Pencils" (500 renkli kalem için kalemlik tasarımı) yarışmasında End to End projesiyle birincilik elde etti. Yarışmada para ödülünün yanı sıra Tokyo'da düzenlenecek olan 100%Design Tokyo Fuarına gitmeye hak kazanan Cansu Akarsu'yu tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
.
Cansu Akarsu ayrıca, World Packaging Organisation (WPO) tarafından düzenlenen WorldStar Student Award 2009 - International Packaging Design Competiton (WorldStar öğrenci ödülü 2009 - uluslararası ambalaj tasarımı yarışması)'nda "Single Use Nail Polish Package" (tek kullanımlık tırnak cilası ambalajı) projesi ile mansiyon ödülü kazandı. Cansu'yu tekrar gönülden tebrik ediyoruz.

"Geleceğin Tasarımcılarına Profilo'dan Ödül"


.
Yazı ve Fotoğraflar Mimarizm.
.
Bu yıl “Tasarım veya Kriz” ana temasıyla düzenlenen Ulusal Tasarım Kongresi kapsamında bir de ödül töreni gerçekleştirildi. İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından organize edilen etkinlik dahilinde düzenlenen ve Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin sponsorluğunda hayata geçirilen ödül programında, “Türk tüketicilerinin gereksinim ve alışkanlıklarına yönelik” en iyi tasarımlar belirlendi.

Bu seneki uygulamalı projelerini Profilo Dayanıklı Ev Aletleri sponsorluğu ve desteğiyle hayata geçiren İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarım öğrencileri arasından en iyi tasarımı yapan üç grubun ödüllendirildiği organizasyonun ana teması, “Türk tüketicilerinin gereksinim ve alışkanlıklarına uygun olarak buzdolabı iç tasarımları, fırın ve ocak kullanımı için akılcı çözümler” idi.
Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde ürün tasarımı derslerini Profilo ile işbirliğinde gerçekleştiren Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 3. sınıf öğrencileri, yıl boyunca ödül programının temasına paralel olarak çalıştılar. Projede, kültürel araştırmaların yanı sıra Profilo’nun Çerkezköy Fabrikasını da ziyaret eden ve üretim aşamasına şahit olan öğrenciler, projenin sonunda da “Buzdolabı iç tasarımları, fırın ve ocak kullanımları için daha efektif tasarımlar ne olabilir?” sorusuna yanıt aradılar.

Tüm bu çalışmaların neticesindeki projeleri ile jüri karşısına çıkan öğrenciler arasında yapılan değerlendirme sonucu Ezgi Sabır, Pelin Kazak ve Sümeyra Betül Tayfur’dan oluşan grubun projesi birinciliğe layık görüldü. Tuba Erol, Sinem Hallı ve Büşra Torgay’dan oluşan grubun projesinin ikinci, Duygu Barutçu, Seyran Geyik ve N. İlknur Sevinç ’ten oluşan grubun projesinin ise üçüncü olduğu ödül programının sonuçları, kongrenin açılış töreninde açıklandı.

Dereceye gören tüm öğrenciler, çeşitli Profilo ürünleriyle ödüllendirildiler.

4. Ulusal Tasarım Kongresi

.
Yazı ve fotoğraflar Mimarizm.
.
Bu yıl "Tasarım veya Kriz" ana temasıyla İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından 4. kez düzenlenen Ulusal Tasarım Kongresi, 8-9 Ekim tarihleri arasında değişimin iki farklı yüzünü incelemek ve tartışmak üzere İTÜ Taşkışla Kampüsünde başladı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Prof. Dr. Alpay Er, dünyanın önemli bir yapısal krizden geçtiği şu günlerde "Tasarım veya Kriz" başlığı altında bir tasarım kongresi düzenlediklerine dikkat çekerek "Tasarım krize, krizlere karşı her düzeyde kullanılabilecek etkili bir yöntemdir" dedi. "Sürdürülebilirliğin mümkün olmaktan çıktığı noktada kriz başlıyor" diyen Er sözlerine şöyle devam etti: "Kongrenin odaklandığı endüstriyel tasarım, günümüzde insan zekası, yaratıcılığı ve hayal gücünün yeni ve somut bir ürün veya sisteme dönüştürülmesinin güçlü bir ifadesi olduğu kadar, modern toplumun önemli bir kültürel yapı taşı olarak da anlaşılmaktadır. Tasarımın arzu edilen şekilde sonuçlanması beklenen, bilinçli bir değişim, değiştirme eylemi olduğunu söyleyebiliriz. Eğer kriz öngörülemeyen, kontrol dışı ve olumsuz bir değişim ise, tasarım arzu edilir sonuçlara ulaşmayı amaçlayan bir değişim bilinci ve eylemidir. Yani tasarım ve kriz aslında değişimin iki farklı yüzüdür. Olumlu yöndeki bilinçli ve sürdürülebilir değişim tasarımla, tasarlayarak mümkündür. Bu yüzden, tasarım sürdürülebilir bir rekabet gücü kazanmak, sürdürülebilir bir ekonomik büyüme, sürdürülebilir sosyal ve kültürel kalkınma ve elbette doğa ile uyumlu sürdürülebilir bir yaşam gibi hedefler için kullanması gereken bir yaklaşım ve yöntemler bütünüdür. İçinde bulunduğumuz dönem, ister ekonomik ve politik, isterse ekolojik ve etik perspektifle olsun, tasarım ile kriz arasındaki gerilim üzerine düşünmeyi ve tartışmayı değer kılıyor. Bu her ölçekte dönüştürücü olma potansiyeline sahip güçlü bir gerilim. Tam da bu nedenle, bugün her düzeyde tasarımın iradi, bilinçli müdahaleyi dışlamayan olasılıklar evrenine odaklanmanın vaktidir. 4. Ulusal Tasarım Kongresi İTÜ’de bu amaçla toplanıyor."

Ulusal Tasarım Kongreleri’nin temel amacının, Türkiye'de endüstriyel tasarımı çok boyutlu bir yaklaşımla ele alarak bu alanda bir araştırma kültürünün oluşmasını sağlamak olduğuna dikkat çeken Er, "Bu, kuruluşundan bu yana endüstriyel tasarımı ve tasarım araştırmalarını Türkiye’nin üniversite, sanayi ve kamuoyu gündeminde üst sıralara taşımayı hedefleyen bölümümüzün kurumsal misyonunun da önemli bir parçasıdır" dedi.



Konuk konuşmacı Prof. M.P. Ranjan

Türkiye’deki tüm tasarım araştırmacılarını, akademisyenleri, tasarımın pozitif katkısı üzerine kafa yoran herkesi bir araya toplamayı ve değişim kavramı üzerinden tasarımın tüm boyutlarını çok yönlü bir platformda incelemeyi amaçlayan kongrenin katılımcıları arasında, tasarımın sürdürülebilir ekonomik ve ekolojik süreçlerdeki rolü konusunda uluslararası bir uzman olan Prof. M.P. Ranjan da yer aldı.

Hindistan Ulusal Tasarım Enstitüsü’nde (NID) akademik ve idari birçok görevde bulunan, sürdürülebilir yerel tasarım çözümlerinde uzman olan Ranjan, küresel krizin olumsuzlukları ile başa çıkma konusunda gelişmekte olan bir Asya ülkesinden alternatif bir bakış açısını paylaşarak 4. Ulusal Tasarım Kongresi’ne konuşmacı olarak katkıda bulundu.

4. Ulusal Tasarım Kongresi'nin resmi sitesi için www.utk.itu.edu.tr
Prof. Ranjan'ın sunumu için www.design-for-india.blogspot.com

27 Ekim 2009 Salı

2009-2010 Güz Yarıyılı Mimarlık Bölümü 1. Sınıf Stüdyoları çalışmaları bloglarından izlenebilir.


SEYYAR STÜDYO


Seyyar, İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, 2009-2010, İpek Akpınar, Pelin Dursun, Aslıhan Şenel, Hakan Tüzün Şengün, Ozan Avcı, Ahu Sökmenoğlu ve Zeynep Ataş yürütücülüğündeki Mimari Proje 1-2 stüdyosu yayını, arşivi ve tartışma platformudur. Birinci sınıf öğrencilerinin yaptıkları çalışmalar ve program hakkında detaylı bilgiye http://s-e-y-y-a-r.blogspot.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.


GRUP DERBEDER


Derbeder, itü mimarlık fakültesi 3400 stüdyosu kuzey köşesinde çalışan birinci sınıf grubudur. Yürütücülüğünü Mine Özkar, Sinan Omacan, Fatma Erkök, Funda Uz Sönmez, Burçin Kürtüncü, Özlem Berber ve Saitali Köknar’ın yaptığı gruba ait çalışmalara
http://derb-eder.blogspot.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

20 Ekim 2009 Salı

Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Toplantısı, 20 Ekim 2009

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'ndan gönderilen ve İ.T.Ü. Rektörlüğü'nden gelen 14 Ekim 2009 tarihli yazı gereğince İ.T.Ü. Mimarlık Bölümü'ndeki anabilim dalları birleştirilerek tek bir anabilim dalı halinde yeniden yapılanma gerçekleştirilmiştir. Yapı Bilgisi Anabilim Dalı 20 Ekim 2009 tarihinde son kez toplanarak yeni oluşumun Fakültemize hayırlı olması temennisi ile toplantıyı sonuçlandırmıştır.

17 Ekim 2009 Cumartesi

İstanbul Buluşmaları 2009, "Kriz ve İstanbul"

Her yıl TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü işbirliği ile düzenlenen “İstanbul Buluşmaları” etkinliği bu yıl 19-20 Ekim 2009 tarihleri arasında İ.T.Ü. Taşkışla Kampüsü’nde düzenlenecektir. "İstanbul Buluşmaları 2009"ın teması “Kriz ve İstanbul” olarak belirlenmiştir. Daha önceden olduğu gibi, İstanbul Buluşmaları 2009 da tüm İstanbul halkının katılımına açık olacaktır.

"Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin, İstanbul’un farklı sektörlerine, yatırımlarına, toplumsal yapısına etkilerinin iki gün boyunca, planlama, yatırımlar, kent yönetimi ve toplumsal yapı zemininde oluşturulacak oturumlarda tartışılması hedefleniyor. İstanbul Buluşmaları 2009, üçüncü kez, sivil toplum, kent yöneticileri, meslektaşlar ve kent yöneticileri gibi ilgili tarafları bir araya getirerek 2009 yılının gündemi olan ekonomik krizi, planlama ortak paydası altında farklı sektörlerle birlikte masaya yatırmayı planlıyor. Ekonomik krizin neleri ne ölçüde etkilediği ve bundan sonra bizleri nelerin beklediği, bu ortamda planlamanın nerede durduğu cevap aranması gereken temel sorular olarak karşımıza çıkıyor. "

Yer : İ.T.Ü. Taşkışla Kampüsü, 127 Nolu Salon

16 Ekim 2009 Cuma

Konferans, "IAPS Housing and CSBE Network Symposium Revitalising Built Environments"

IAPS Housing and CSBE Network Symposium Revitalising Built Environments: Requalifying Old Places for New Uses 12 - 16 Ekim 2009, Taşkışla

Significant investments of monetary resources and professional expertise during the last three decades in many countries have led to numerous projects and programmes concerning urban regeneration, housing renovation, and the revitalization of old neighbourhoods. Some of these investments have led to problematic unintended consequences whereas others have been considered successes. The common approach used in recent years has been based largely on quantifiable criteria related to the functional and physical performance of buildings, the financial return of monetary investments, and projections about demographic and economic trends; it has been rare to explicitly integrate the aspirations, preferences and values of local residents living in or adjacent to many projects. The key question today is how can future projects define a comprehensive programme of work if they continue to ignore the point of view of the local population? Instead of relying heavily on technical solutions by professionals, both quantitative and qualitative approaches are necessary which would involve a wide range of actors from the public and private sectors including citizens. The economic, functional and physical lifespan of buildings should be reconsidered in relation to the diversity of meanings, including the contested meanings of some projects which reflect the diverse values that different groups of the population attribute to the built environment before renovation works are defined. The two IAPS Networks organizing this symposium have accumulated considerable scientific knowledge which can be integrated with professional know-how in order to deal effectively with the challenge of requalifying the existing built environment. In contrast to terms such as urban regeneration, housing rehabilitation, upgrading and retrofit, the term requalifying is used as a verb to underline the multi-actor process, the multiple criteria and the meanings and values used during the reconfiguration of existing buildings and public spaces in urban areas in order to improve the quality of life of residents. Authors are invited to submit papers that consider key theoretical and methodological issues, post-occupancy evaluations, or present case studies that illustrate specific principles and methods as well as examples of best practice, in relation to: Residential buildings in the public and private sectors, Private industrial and commercial buildings. Public spaces and landmarks in urban and rural localities, Industrial sites, derelict lands (brown fields) and green spaces".

12 Ekim 2009 Pazartesi

Seminer, "Enveloping Urbanism", Douglas Spencer


Londra AA School of Architecture Öğretim Üyelerinden Prof. Douglas Spencer 12 Ekim Pazartesi saat 17.00 de 109 nolu konferans salonunda "Enveloping Urbanism" adlı bir seminer vermiştir.

8 Ekim 2009 Perşembe

Panel: Yaratıcılık, Yaratıcı Mekanlar ve Kent / İstanbul

Mimari Tasarım Araştırma Laboratuarı/ [mts] Proje 1 kapsamında;

Zeynep Günsür

Vasıf Kortun

Boğaçhan Dündaralp

Tarih : 09.10.2009, Cuma
Saat : 14.00-17.00
Yer : Doktora Odası, Taşkışla

Konferans: Yapısal Çevrenin Yeniden Canlandırılması: Yeni Kullanımlar İçin Eski Mekanlara Yeniden Nitelik Kazandırmak

IAPS-CSBE Çalışma Ağı 1997 yılında başlattığı ve dört yıl arayla düzenlediği uluslararası "Kültür ve Mekan Sempozyum Dizisi"nin dördüncüsü IAPS-HOUSING-'Konut' çalışma ağı ile birlikte 12-16 Ekim 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecektir.

Istanbul 2010-Avrupa Kültür Başkenti- tarafından desteklenen "Yapısal Çevrenin Yeniden Canlandırılması: Yeni Kullanımlar İçin Eski Mekanlara Yeniden Nitelik Kazandırmak" başlıklı Sempozyum İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Bahçeşehir Üniversitesi Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası İşbirliği ile düzenlenmektedir.

Toplantının duyurusu : http://www.culturespace2009.org/

Yrd.Doç. Dr. Cenk Üstündağ Göreve Başlama

Mimarlık Bölümü, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı'nda görev yapmakta olan Dr. Cenk Üstündağ Yardımcı Doçent Kadrosu'na atanmış olup, 14 Eylül 2009 tarihinden itibaren yeni ünvanı ile görevine başlamıştır.

3 Ekim 2009 Cumartesi

Konferans, "MC4T Managing Construction for Tomorrow"

MC4T Managing Construction for Tomorrow Uluslararası Konferansı 1-3 October 2009 tarihleri arasında Taşkışla'da gerçekleştirildi.

12 Eylül 2009 Cumartesi

Istanbul Moda Günleri








İSTANBUL FASHION DAYS (IFD) 27-29 Ağustos 2009 tarihleri arasında şehrin moda dünyasını 3 gün için Taşkışla’ya taşıdı. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İTKİB) organizasyonunda, Moda Tasarımcıları Derneği ve İstanbul Moda Akademisi işbirliği ile tasarımcı ve markaların yer aldığı defileler ve fuarlardan oluşan dev bir moda etkinliği Taşkışla’yı renklendirdi. Gerçekleştirilen etkinlikler arasında; genç yeteneklerin keşfine yönelik KOZA – Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, Türk Moda tasarımcılarını buluşturan FashionLab ve hazır giyim markalarının defile ve fuar platformu olan Brandist yer aldı. Türkiye’nin önde gelen hazır giyim markaları ve moda tasarımcılarının üç gün süresince sergiledikleri 2010 yaz koleksiyonlarını içeren toplam 18 defileyi izlemek üzere basın, alıcı grubu temsilcileri ve moda dünyasının çeşitli kesimlerini içeren yurt dışından yaklaşık 500, yurt içinden ise yaklaşık 4500 kişinin gezdiği belirtiliyor. Taşkışla bu günler boyunca zemin kat, avlu ve 1. katında oluşturulan defile, fuar ve aktivite araları dinlenme, yeme-içme alanları düzenekleriyle etkinliğe basında ses getiren şekilde ev sahipliği yaptı, renkli görüntülere sahne oldu. Ayrıca Taşkışla’nın mekansal zenginliğini daha büyük bir kitleye göstererek, bir mimarlık fakültesi için ne kadar önemli bir ortam sağladığını da gözler önüne serdi.

Sempozyum, "Historical Earthquakes and Conservation of Monuments and Sıtes in Eastern Mediterranean Region"

International Symposium on Historical Earthquakes and Conservation of Monuments and Siıtes in Eastern Mediterranean Region, 10-12 Eylül tarihleri arasında Taşkışla'da gerçekleştirildi.

6 Ağustos 2009 Perşembe

Workshop: Play> authority, limits and creativity

Play >
authority, limits, and creativity

Venue: Istanbul Technical University, Taskisla Campus,Taksim
Date: August 22 - 28, 2009
Moderator: Jeremy Voorhees, Temple University, Tyler School of Art, Dept. of Architecture

Where order reigns, well-being begins.
Le Corbusier

It is creative apperception more than anything else that makes the individual feel that life is worth living. Contrasted with this is a relationship to external reality which is one of compliance, the world and its details being recognized but only as something to be fitted in with or demanding adaptation… In a tantalizing way many individuals have experienced just enough of creative living to recognize that for most of their time they are living uncreatively, as if caught up in the creativity of someone else, or of a machine.
D.W. Winnicott


Objective
The objective of this workshop is to reconstitute the city as a field of play. Saturated with players, strategies, tactics, rules, laws, momentary and sustained advantages, the city sets up an arena of opportunity. Reframed as players, the citizens, tourists, and commuters are recast in architectural terms beyond the vague inhabitant. This population becomes less a group to discipline or entertain, and more a group to mobilize. The street corner becomes a place to hide. The hill in a park, a place to gain a clear vantage point. The material structure of the city becomes a scaffold to enact desires.
The space of games and the space of the city
The relationship between games and space is idyllic. Each line, each edge, every target, is both an expression of difference and a tool to vitalize those differences. As such, every demarcation in space corresponds directly to a difference in rules as well as a series of opportunities to exploit those differences. Players take up the space of the field actively coordinating, competing, and collaborating. Their awareness of space and each other is heightened to recognize both situations of patterned strategies and moments for opportunistic improvisation.
The elements and effects of these spaces are fundamentally architectural. However, the specificity and intensity of playing is not directly transferable from the explicitly organized, discrete spaces of games into the more diffuse, complex series of boundaries and meanings in the city. Lines and edges lose their intensity and recede. Targets are individual and fleeting. Players slide between anonymity and singularity. Playing, though, never fully disappears. Motives, though multiple, are not indecipherable. Players, though many, still take up the field. Rules, under the guise of law or social norms, still regulate activity.

Two Paradoxes of Playing

Two integral paradoxes appear at the very foundation of playing.
While play is recognized as an activity characterized by creativity and improvisation, it is also an activity specifically and unquestionably organized by rules. You may not touch the ball with your hands. You cannot pass the ball forwards. You must attempt a basket within 24 seconds of gaining possession of the ball. The assumption that we are more free and more creative in the absence of rules stands in stark contrast to the reality of playing. This paradox becomes the question, “What kinds of rules bias creativity and improvisation and what kinds of rules stifle and coerce?”
More surprisingly to architects, each change in space exactly corresponds to a difference in rules. Four players must stay behind the half-line. A basket is worth more points outside this arc. The ball must land in the opposing quadrant when served. Deriving from Foucault’s analysis of institutions and extending through Tschumi’s programmatic transgressions, the architectural assumption has been the less coincident activity and form are, the more capable we are of designing more engaging spaces. This paradox becomes the question, “What is an appropriate, and by extension designable, relationship between form and the logistics that govern them?”

These two paradoxes, between creativity and rules and between the coincidence of logistics and space, drive the investigations of this workshop. This seven day workshop will begin by analyzing the spaces of the city and documenting the relationship between physical attributes of space and the games we play in them. The second part of the workshop will involve designing a series of interventions in the city meant to facilitate, antagonize, and resituate the meaningful dimensions of playing.

16 Temmuz 2009 Perşembe

İMMİB Yarışmaları Sonuçlandı..

Genç tasarımcıları desteklemek ve sektöre yeni tasarımlar kazandırabilmek amacıyla İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İstanbul Şubesi'nin işbirliği ile beş yıldan bu yana düzenlenen “İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları”nda bu yıl toplamda 353 proje yarıştı. Metal Mutfak Eşyaları, Plastik Ev ve Mutfak Eşyaları ile Elektrik – Elektronik Küçük Ev Eşyaları sektörlerinde profesyonel ve öğrenci olmak üzere altı kategoride ödüller sahiplerini buldu.
İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları 2009’da birincilik ödülü alan tasarımlar Frankfurt’ta gerçekleştirilecek Tendence Internationale Frankfurter Herbstmesse 2009 Fuarı’nda sergilenecek ve burada seçilecek bir tasarım 12-16 Şubat tarihlerinde Frankfurt’ta gerçekleştirilecek Ambiente Internationale Frankfurter Messe 2010 Fuarı’nda özel bir stantta sergilenme imkânı sunulacak.
4 Temmuz 2009 günü sonuçları açıklanan IMMIB Endüstriyel Tasarım Yarışmasında Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunlarımız Semiha Kan (ITU '07) Elektrikli Eşyalar Profesyonel kategorisinde üçüncülük, Özlem Özler (ITU'03) Metal Mutfak Eşyası Profesyonel kategorisinde Mansiyon ve lisans 2. sınıf öğrencilerimiz Ceren Can ile Serefraz Karakuş da Metal Mutfak Eşyası Öğrenci kategorisinde Mansiyon kazandılar. Hepsini gönülden tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
Bölümümüz Araştırma Görevlisi Koray Gelmez ise Ahmet Bekteş ve İrem Çelik ile birlikte 'Grup Projesi' olarak katıldığı Elektrik - Elektronik Küçük Ev Eşyaları Profesyonel kategorisinde Birincilik ve Plastik Ev ve Mutfak Eşyaları Profesyonel kategorisinde Basın Özel Ödülü aldı. Koray'ı en içten duygularla kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
.




Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Araş. Gör. Koray Gelmez'in Elektrik - Elektronik Küçük Ev Eşyaları Profesyonel kategorisinde Birincilik ödülü kazandığı "altÜST" isimli projesi.

Ayrıntılı bilgi için lütfen Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü blogunu ziyaret ediniz.

Yarışmada Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlilerimizden Ozan Avcı, Metal Mutfak Eşyaları Profesyonel kategorisinde 1. Mansiyon ödülünü almıştır. Ödül alan “AltÜst” isimli proje, rendeleme ve süzme işlemlerini bir araya getiren metal bir mutfak eşyasıdır. Mutfaklarda en çok kullanılan rende ve makarna süzgeci, yapısal benzerliklerinden dolayı birleştirilerek iki farklı işlev tek bir mutfak eşyasında bir araya getirilmiştir. Ozan’a başarılarının devamını diliyoruz.

Delta Ofis Mobilyası Tasarım Yarışması Sonuçlandı



.
Delta Mobilya'nın düzenlediği "Gelecek Ofisler için Yeni Fikirler" başlıklı ofis mobilyası tasarım yarışması sonuçlandı.
Bu yıl 4. kez düzenlenen yarışmada, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü yüksek lisans öğrencilerinden Sevin Coşkun "ONE" isimli projesiyle 3.lük ödülü kazandı.
Sevin'i kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
Ödül kazanan projeleri incelemek için lütfen tıklayınız.
Sevin Coşkun'un projesi ile ilgili röportaj için lütfen tıklayınız.
.
Ayrıca yarışmada, İTÜ Mimarlık Tarihi yüksek lisans öğrencisi Bediha Ulutürk mansiyon ödülü kazanmıştır. Kendisini tebrik eder ve başarılarının devamını dileriz.
.
Ayrıntılı bilgi için lütfen Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü blogunu ziyaret ediniz.

ITU-ISO Bitirme Çalışmasından Üretime Geçenler..



.
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 2007-2008 eğitim ve öğretim yılı Bahar dönemi İTÜ - İSO "KOBİ'ler için Endüstriyel Tasarım" Bitirme Projesi kapsamında çalıştığımız firmalardan biri olan Çıray Çelik, Merve Devecioğlu'nun "4'lü Tencere Seti' projesini üretime geçirdi. Endüstriyel tasarım tescili Merve'nin adına alınan ürünlerin satma yetkisi Karaca firmasına ait. Ürünler yakın zamanda Karaca mağazalarında satışa sunuldu.
Mezunumuz Merve Devecioğlu'nu (ITU'08) tebrik ediyoruz.
İstanbul Teknik Üniversitesi - İstanbul Sanayi Odası "KOBİ'ler için Endüstriyel Tasarım" Bitirme Projesi hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız.

3. Maier S. Coop Tasarım Yarışması Finalistleri


.
Araç iç tasarımları konusunda düzenlenen 3. Maier S. Coop. Tasarım Yarışmasının sonuçları belli oldu. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Fuat Arı (ITU'04) ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü yüksek lisans öğrencimiz Özgün Dündar, 'Lap Light' isimli projeleriyle ilk 16 finalist arasında seçildi. Fuat ve Özgün'ü kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Finale kalan 16 projeyi incelemek için lütfen tıklayınız.
.
Ayrıntılı bilgi için lütfen Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü blogunu ziyaret ediniz.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Teknik Gezi 2009


.
İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen Güneydoğu ve Doğu bölgelerini kapsayan Teknik Gezi, 7-18 Haziran 2009 tarihleri arasında gerçekleşti. Nevşehir, Gaziantep, Urfa, Mardin, Van, Adıyaman illerini kapsayan gezi 12 gün sürdü. Gezinin organizasyonunu Araş. Gör. Ayhan Enşici ile birlikte yapan bölümümüz lisans öğrencilerinden Özge Şahin ve Çağlar Genç gezi hakkındaki deneyim ve düşüncelerini Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü blogunda aktardı. Okumak için lütfen tıklayınız.
.

"Beach&Pool" Yarışması Sonuçlandı


.
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü lisans öğrencilerinden Doğanberk Demir, The Design Institution tarafından düzenlenen profesyonel ve öğrenci katılımına açık uluslararası Beach&Pool yarışmasında "Bubble" isimli projesiyle mansiyon ödülü kazandı.
Plaj, deniz kenarı, yüzme havuzu ortamlarında kullanılabilecek mobilya ve aksesuar tasarımına yönelik olan yarışmaya katılan tüm projeleri, kazananları ve jüri yorumlarını incelemek için lütfen tıklayınız.
.

.
Kendisini tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
Ayrıntılı bilgi için lütfen Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü blogunu ziyaret ediniz.

25 Haziran 2009 Perşembe

Altınbilezik: AB Sosyal Sorumluluk Projesi

Yeni AB Projesi : “ALTIN BİLEZİK”



İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçelievler Belediyesi liderliğinde yürütülen ve Türkiye İş Kurumu, Aktif İstihdam Tedbirleri-II Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan “Altın Bilezik” projesinde ortak olarak yer almaktadır.

Bahçelievler’de yaşayan işsiz bayanların Kuyumculuk ve Takı Tasarımı alanında mesleki beceri kazanmasını ve istihdam edilmesini amaçlayan Altın Bilezik projesi, Bahçelievler Belediyesi Kariyer Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Kuyumcukent işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.
Bir yıl sürecek proje kapsamında Bahçelievler’de yaşayan, en az lise mezunu ve işsiz 120 bayana Kuyumculuk ve Takı Tasarımı eğitimleri verilecektir. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı eğitimleri ile staj uygulamasını tamamlayan katılımcılardan 15 kişi Girişimcilik eğitimi alacaktır. Eğitimler; İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından verilecektir. Mesleki eğitimlerin ardından tüm katılımcılara kuyum firmalarında staj imkanı sağlanacaktır. Eğitim ve stajını tamamlayan katılımcıların istihdamı için Kariyer Merkezi, Kuyumcukent ile işbirliği içerisinde çalışacaktır. Girişimcilik eğitimini tamamlayan kursiyerler, sektörde öncü kuyum firmalarından mentor desteği alacaklardır. Kariyer Merkezi, kendi işini kurmak isteyen bayanlara iş kurma ve teşvikler konusunda danışmanlık sağlayacaktır.



Proje ile katılımcılara Ücretsiz Mesleki Eğitim, Staj İmkanı, Bireysel Danışmanlık ve İstihdam Fırsatı sunulacaktır. Ayrıca katılımcılara programa devam ettikleri sürece günlük 7€ harcırah ödenecektir.Üç ayrı dönem halinde gerçekleştirilecek eğitimler için başvurular Bahçelievler Belediyesi Kariyer Merkezi’ne yapılmaktadır. Proje sonunda 120 bayanın meslek edinmesi ve istihdam konusunda desteklenmesi planlanmaktadır.
İlk dönem Takı Tasarımı eğitimlerini 20 katılımcı ile Mayıs ayı sonunda tamamlayan üniversitemizde ikinci dönem eğitimler yeni katılımcılarla devam etmektedir.

18 Haziran 2009 Perşembe

Bülten Komisyonu Blog Açılış Toplantısı


İTÜ Mimarlık Fakültesi Bülteni Blogumuz 15 haziran 2009 tarihi itibarıyla yayına başlamıştır. Bülten komisyon üyeleri blogun yayın hayatına geçişini aynı gün bir açık hava toplantısı ile kutladılar

Atölye, “Re-evaluating Yedikule: historical layers and new ideas”

I.T.U. Mimarlik Fakultesi Restorasyon ve Mimarlik Y.Lisans ogrencileri ile Ryerson Universitesi (Toronto) Mimarlik Y.Lisans ogrencilerinin ortak calistiklari, Doc. Dr. Arzu Erdem, Y.Doc. Dr. Yildiz Salman, Kendra Schank Smith ve Albert Smith tarafindan yurutulen “Re-evaluating Yedikule: historical layers and new ideas” isimli atolye calismasinin final sunuslari bugun (18.06.2009) saat 17.00'de Taskilsa Guzel Sanatlar Bolumu Holu'nde yapilacaktir.

Kırmızı İplik Konuşma ve Sohbetler Dizisi - 4

Trevor Paglen
"Haritada Boş Noktalar: Devletin Gizliliği ve Görünürlüğün Sınırları"
26 Haziran Cuma, 18.00
İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 (Taşkışla, Taksim)

Bu konuşma, Garanti Galeri, Platform Garanti'nin "Disiplinlerötesi" konferans dizisi ve 11. Uluslararası İstanbul Bienali'nin "Kırmızı İplik Konuşma ve Sohbetler" dizisi kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.

Coğrafya uzmanı ve sanatçı Trevor Paglen bizleri ABD'deki devlet sırlarının, örtülü ödeneklerin, gizli askeri üslerin ve "kayıp edilmiş" insanların dünyasında, askeri oluşumların ve istihbarat kurumlarının içyüzünü bilen kişilerce "kara dünya" olarak adlandırılan bir alanda yolculuğa çıkarıyor. Paglen, Nevada çölünde "var olmayan" Hava Kuvvetleri ve CIA üslerinden, Afganistan'daki gizli hapishanelere ve yaşadığımız yere ürkütücü derecede yakın olan çok daha puslu "kara bölgelere" doğru katettiğimiz bu yolda, konuşmasıyla bize rehberlik ediyor. Çalışmaları boyunca ürettiği ve topladığı yüzlerce imgeyi kullanarak, "kara dünya"nın iç çelişkilerinin, güncel zamanlar hakkındaki düşüncelerimizin bağlamını oluşturan tuhaf görsel, estetik ve epistemolojik kuralları nasıl yarattığını gösteriyor.

Trevor Paglen Berkeley, California'da yaşayan bir sanatçı, yazar ve California Berkeley Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nde çalışan bir deneysel coğrafya uzmanı. Paglen, dünyayı anlamak üzere alışılmadık, ancak üzerinde titizlikle çalışılmış yöntemler inşa etmek için toplumsal bilimler, güncel sanat ve daha karanlık disiplinler arasındaki sınırları bilerek bulanıklaştırıyor.

Sanatçının işleri, Berlin'de Transmediale.08 Festivali'nde, Pittsburgh'da Andy Warhol Müzesi'nde (2007), Philadelphia'daki Güncel Sanat Enstitüsü'nde (2007) ve Kunstraum Munich'te (2006) sergilendi.

Paglen'in, A.C. Thompson ile birlikte yazdığı ve 2006 yılında Melville House tarafından yayımlanan ilk kitabı Torture Taxi: On the Trail of the CIA's Rendition Flights (İşkence Taksisi: CIA'in Hayalet Uçuşlarının İzinde), ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) "olağandışı teslimat" programı hakkında sistematik bir bilgi sunan ilk kitap oldu. Yine Melville House tarafından 2007 yılında yayımlanan ikinci kitabı I Could Tell You But Then You Would Have to be Destroyed by Me (Sana Anlatabilirdim Ama Sonra Seni Yok Etmem Gerekirdi) ise okurlarına "kara" askeri programların görsel kültürünü inceleyen bir çalışma sunuyor.

http://www.paglen.com/

*Konferans dili İngilizcedir, simültane çeviri vardır.

17 Haziran 2009 Çarşamba

İç Mimarlık Bölümü Seminer Konuğu - Sinan Kafadar


Çeşitli otel iç mimari projeleriyle tanınan mimar Sinan KAFADAR, oteller ve yeni projeleri üzerine 13 Nisan 2009 tarihinde Taşkışla 109 no'lu salonda bir seminer verdi. Etkinlik kapsamında yeni kitabı "My Sketchbook"un da tanıtımını gerçekleştiren Kafadar ,İTÜ Mimarlık fakültesindeki öğrencilik yıllarından, Mimari ve İç Mimari büro yöneticiliğine kadar olan dönemde eskiz defterleri ile yaşama ve onu hep yanında bulundurma alışkanlığının tasarımcıya neler kazandırdığını aktardı.

İç Mimarlık Bölümü Bahar Yarıyılı Projesi Mardin'in Tarihsel Mekanlarında Gerçekleştirildi



İç Mimarlık Bölümü bahar yarıyılında ,Yüksek lisans Programı (IMIAD)-Proje II, İç Mimarlık Proje 3-4 ve A.B.D Auburn University proje grubundan oluşan ve yürütücülüğünü Prof.Dr. Tarık ÖRGEN, Öğr. Gör. Dr. Özge CORDAN,(MA),Öğr.Gör.Dr.Abdullah ERENÇİN ve Fred TEIXIERA FIALHO(MA)nun üstendiği bir dikey stüdyo çalışması gerçekleştirmiştir.


Proje alanı olarak Mardin Kenti belirlenmiş , 26 şubat-1 mart tarihleri arasında, Koleksiyon Mobilya'nın sponsorluğunda Mardin'de bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir.Bu süre içinde ,öğrenciler proje alanları olarak belirlenen Surur Garajı-Tellahlar Çarşısı-Bakırcılar Çarşısı- Bilirel Evi- Eski Hükümet Konağı'nda ve tarihi kent dokusunda incelemelerde bulunmuşlardır.


Çalışma kapsamında; sponsor kurumun işbirliği ile öğrencilerin Mardin kentinden edindikleri izlenimler doğrultusunda tasarladıkları obje bazındaki çalışmalar (aydınlatma elemanı, şarap kadehi, oturma elemanı, raf ünitesi, separatör vb) , Koleksiyon Mobilya'nın merkez kampüsünde sunulmuştur.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bursa Soğanlı Botanik Parkı ve Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı Gezisi


Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde Yrd. Doç.Dr. Hayriye EŞBAH TUNÇAY tarafından yürütülen Bitki Materyali dersleri kapsamında yaklaşık 70 kişilik bir öğrenci grubuyla birlikte Bursa ve Kuşadası’na 3-5 Nisan 2009 bir teknik gezi düzenlendi. Gezinin amacı bitki materyali dünyasını hem bir kent parkında hem de korunan, doğal bir peyzajın içerisinde iki farklı durumda görmek ve tanımaktı. Gezinin ilk durağı 90’lı yıllarda yapımı tamamlanmış Bursa- Soğanlı Botanik Parkı’ydı. Parkta yapılan uygulama yürüyüşü esnasında öğrenciler çeşitli bitkileri tanıma olanağı bulurken, bitkilerin tasarım amacıyla kullanım biçimlerini de gözlemleme olanağı buldular. Gezinin ikinci durağı olan Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda ise 14 km’lik yürüyüş parkuru boyunca Akdeniz peyzajının bitkilerini doğal yetişme ortamında görmek ve doğal koşulları deneyimlemek peyzaj mimarlığı öğrencileri için heyecan verici bir deneyim oldu. Gezinin iki durağı, farklı iklimlerde ve farklı peyzajlarda yetişen bitki türlerini tanımak açısından dersin amacına yönelik olarak son derece başarılı oldu.
 
Free Hit Counter