vvv
İTÜ Mimarlık Fakültesi Bülteni Blogu'na hoşgeldiniz. Lütfen bültende yer almasını istediğiniz haberlerinizi varsa resimleri ile birlikte ilgili komisyon üyesinin e-posta adresine yollayınız!
vvv

25 Haziran 2009 Perşembe

Altınbilezik: AB Sosyal Sorumluluk Projesi

Yeni AB Projesi : “ALTIN BİLEZİK”



İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçelievler Belediyesi liderliğinde yürütülen ve Türkiye İş Kurumu, Aktif İstihdam Tedbirleri-II Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan “Altın Bilezik” projesinde ortak olarak yer almaktadır.

Bahçelievler’de yaşayan işsiz bayanların Kuyumculuk ve Takı Tasarımı alanında mesleki beceri kazanmasını ve istihdam edilmesini amaçlayan Altın Bilezik projesi, Bahçelievler Belediyesi Kariyer Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Kuyumcukent işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.
Bir yıl sürecek proje kapsamında Bahçelievler’de yaşayan, en az lise mezunu ve işsiz 120 bayana Kuyumculuk ve Takı Tasarımı eğitimleri verilecektir. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı eğitimleri ile staj uygulamasını tamamlayan katılımcılardan 15 kişi Girişimcilik eğitimi alacaktır. Eğitimler; İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından verilecektir. Mesleki eğitimlerin ardından tüm katılımcılara kuyum firmalarında staj imkanı sağlanacaktır. Eğitim ve stajını tamamlayan katılımcıların istihdamı için Kariyer Merkezi, Kuyumcukent ile işbirliği içerisinde çalışacaktır. Girişimcilik eğitimini tamamlayan kursiyerler, sektörde öncü kuyum firmalarından mentor desteği alacaklardır. Kariyer Merkezi, kendi işini kurmak isteyen bayanlara iş kurma ve teşvikler konusunda danışmanlık sağlayacaktır.



Proje ile katılımcılara Ücretsiz Mesleki Eğitim, Staj İmkanı, Bireysel Danışmanlık ve İstihdam Fırsatı sunulacaktır. Ayrıca katılımcılara programa devam ettikleri sürece günlük 7€ harcırah ödenecektir.Üç ayrı dönem halinde gerçekleştirilecek eğitimler için başvurular Bahçelievler Belediyesi Kariyer Merkezi’ne yapılmaktadır. Proje sonunda 120 bayanın meslek edinmesi ve istihdam konusunda desteklenmesi planlanmaktadır.
İlk dönem Takı Tasarımı eğitimlerini 20 katılımcı ile Mayıs ayı sonunda tamamlayan üniversitemizde ikinci dönem eğitimler yeni katılımcılarla devam etmektedir.

18 Haziran 2009 Perşembe

Bülten Komisyonu Blog Açılış Toplantısı


İTÜ Mimarlık Fakültesi Bülteni Blogumuz 15 haziran 2009 tarihi itibarıyla yayına başlamıştır. Bülten komisyon üyeleri blogun yayın hayatına geçişini aynı gün bir açık hava toplantısı ile kutladılar

Atölye, “Re-evaluating Yedikule: historical layers and new ideas”

I.T.U. Mimarlik Fakultesi Restorasyon ve Mimarlik Y.Lisans ogrencileri ile Ryerson Universitesi (Toronto) Mimarlik Y.Lisans ogrencilerinin ortak calistiklari, Doc. Dr. Arzu Erdem, Y.Doc. Dr. Yildiz Salman, Kendra Schank Smith ve Albert Smith tarafindan yurutulen “Re-evaluating Yedikule: historical layers and new ideas” isimli atolye calismasinin final sunuslari bugun (18.06.2009) saat 17.00'de Taskilsa Guzel Sanatlar Bolumu Holu'nde yapilacaktir.

Kırmızı İplik Konuşma ve Sohbetler Dizisi - 4

Trevor Paglen
"Haritada Boş Noktalar: Devletin Gizliliği ve Görünürlüğün Sınırları"
26 Haziran Cuma, 18.00
İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 (Taşkışla, Taksim)

Bu konuşma, Garanti Galeri, Platform Garanti'nin "Disiplinlerötesi" konferans dizisi ve 11. Uluslararası İstanbul Bienali'nin "Kırmızı İplik Konuşma ve Sohbetler" dizisi kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.

Coğrafya uzmanı ve sanatçı Trevor Paglen bizleri ABD'deki devlet sırlarının, örtülü ödeneklerin, gizli askeri üslerin ve "kayıp edilmiş" insanların dünyasında, askeri oluşumların ve istihbarat kurumlarının içyüzünü bilen kişilerce "kara dünya" olarak adlandırılan bir alanda yolculuğa çıkarıyor. Paglen, Nevada çölünde "var olmayan" Hava Kuvvetleri ve CIA üslerinden, Afganistan'daki gizli hapishanelere ve yaşadığımız yere ürkütücü derecede yakın olan çok daha puslu "kara bölgelere" doğru katettiğimiz bu yolda, konuşmasıyla bize rehberlik ediyor. Çalışmaları boyunca ürettiği ve topladığı yüzlerce imgeyi kullanarak, "kara dünya"nın iç çelişkilerinin, güncel zamanlar hakkındaki düşüncelerimizin bağlamını oluşturan tuhaf görsel, estetik ve epistemolojik kuralları nasıl yarattığını gösteriyor.

Trevor Paglen Berkeley, California'da yaşayan bir sanatçı, yazar ve California Berkeley Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nde çalışan bir deneysel coğrafya uzmanı. Paglen, dünyayı anlamak üzere alışılmadık, ancak üzerinde titizlikle çalışılmış yöntemler inşa etmek için toplumsal bilimler, güncel sanat ve daha karanlık disiplinler arasındaki sınırları bilerek bulanıklaştırıyor.

Sanatçının işleri, Berlin'de Transmediale.08 Festivali'nde, Pittsburgh'da Andy Warhol Müzesi'nde (2007), Philadelphia'daki Güncel Sanat Enstitüsü'nde (2007) ve Kunstraum Munich'te (2006) sergilendi.

Paglen'in, A.C. Thompson ile birlikte yazdığı ve 2006 yılında Melville House tarafından yayımlanan ilk kitabı Torture Taxi: On the Trail of the CIA's Rendition Flights (İşkence Taksisi: CIA'in Hayalet Uçuşlarının İzinde), ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) "olağandışı teslimat" programı hakkında sistematik bir bilgi sunan ilk kitap oldu. Yine Melville House tarafından 2007 yılında yayımlanan ikinci kitabı I Could Tell You But Then You Would Have to be Destroyed by Me (Sana Anlatabilirdim Ama Sonra Seni Yok Etmem Gerekirdi) ise okurlarına "kara" askeri programların görsel kültürünü inceleyen bir çalışma sunuyor.

http://www.paglen.com/

*Konferans dili İngilizcedir, simültane çeviri vardır.

17 Haziran 2009 Çarşamba

İç Mimarlık Bölümü Seminer Konuğu - Sinan Kafadar


Çeşitli otel iç mimari projeleriyle tanınan mimar Sinan KAFADAR, oteller ve yeni projeleri üzerine 13 Nisan 2009 tarihinde Taşkışla 109 no'lu salonda bir seminer verdi. Etkinlik kapsamında yeni kitabı "My Sketchbook"un da tanıtımını gerçekleştiren Kafadar ,İTÜ Mimarlık fakültesindeki öğrencilik yıllarından, Mimari ve İç Mimari büro yöneticiliğine kadar olan dönemde eskiz defterleri ile yaşama ve onu hep yanında bulundurma alışkanlığının tasarımcıya neler kazandırdığını aktardı.

İç Mimarlık Bölümü Bahar Yarıyılı Projesi Mardin'in Tarihsel Mekanlarında Gerçekleştirildi



İç Mimarlık Bölümü bahar yarıyılında ,Yüksek lisans Programı (IMIAD)-Proje II, İç Mimarlık Proje 3-4 ve A.B.D Auburn University proje grubundan oluşan ve yürütücülüğünü Prof.Dr. Tarık ÖRGEN, Öğr. Gör. Dr. Özge CORDAN,(MA),Öğr.Gör.Dr.Abdullah ERENÇİN ve Fred TEIXIERA FIALHO(MA)nun üstendiği bir dikey stüdyo çalışması gerçekleştirmiştir.


Proje alanı olarak Mardin Kenti belirlenmiş , 26 şubat-1 mart tarihleri arasında, Koleksiyon Mobilya'nın sponsorluğunda Mardin'de bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir.Bu süre içinde ,öğrenciler proje alanları olarak belirlenen Surur Garajı-Tellahlar Çarşısı-Bakırcılar Çarşısı- Bilirel Evi- Eski Hükümet Konağı'nda ve tarihi kent dokusunda incelemelerde bulunmuşlardır.


Çalışma kapsamında; sponsor kurumun işbirliği ile öğrencilerin Mardin kentinden edindikleri izlenimler doğrultusunda tasarladıkları obje bazındaki çalışmalar (aydınlatma elemanı, şarap kadehi, oturma elemanı, raf ünitesi, separatör vb) , Koleksiyon Mobilya'nın merkez kampüsünde sunulmuştur.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bursa Soğanlı Botanik Parkı ve Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı Gezisi


Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde Yrd. Doç.Dr. Hayriye EŞBAH TUNÇAY tarafından yürütülen Bitki Materyali dersleri kapsamında yaklaşık 70 kişilik bir öğrenci grubuyla birlikte Bursa ve Kuşadası’na 3-5 Nisan 2009 bir teknik gezi düzenlendi. Gezinin amacı bitki materyali dünyasını hem bir kent parkında hem de korunan, doğal bir peyzajın içerisinde iki farklı durumda görmek ve tanımaktı. Gezinin ilk durağı 90’lı yıllarda yapımı tamamlanmış Bursa- Soğanlı Botanik Parkı’ydı. Parkta yapılan uygulama yürüyüşü esnasında öğrenciler çeşitli bitkileri tanıma olanağı bulurken, bitkilerin tasarım amacıyla kullanım biçimlerini de gözlemleme olanağı buldular. Gezinin ikinci durağı olan Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda ise 14 km’lik yürüyüş parkuru boyunca Akdeniz peyzajının bitkilerini doğal yetişme ortamında görmek ve doğal koşulları deneyimlemek peyzaj mimarlığı öğrencileri için heyecan verici bir deneyim oldu. Gezinin iki durağı, farklı iklimlerde ve farklı peyzajlarda yetişen bitki türlerini tanımak açısından dersin amacına yönelik olarak son derece başarılı oldu.

PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ BURSA SOĞANLI BOTANİK PARKI VE KUŞADASI DİLEK YARIMADASI MİLLİ PARKI TEKNİK GEZİSİ


Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde Yrd. Doç.Dr. Hayriye EŞBAH TUNÇAY tarafından yürütülen Bitki Materyali dersleri kapsamında yaklaşık 70 kişilik bir öğrenci grubuyla birlikte Bursa ve Kuşadası’na bir teknik gezi düzenlendi. Gezinin amacı bitki materyali dünyasını hem bir kent parkında hem de korunan, doğal bir peyzajın içerisinde iki farklı durumda görmek ve tanımaktı. Gezinin ilk durağı 90’lı yıllarda yapımı tamamlanmış Bursa- Soğanlı Botanik Parkı’ydı. Parkta yapılan uygulama yürüyüşü esnasında öğrenciler çeşitli bitkileri tanıma olanağı bulurken, bitkilerin tasarım amacıyla kullanım biçimlerini de gözlemleme olanağı buldular. Gezinin ikinci durağı olan Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda ise 14 km’lik yürüyüş parkuru boyunca Akdeniz peyzajının bitkilerini doğal yetişme ortamında görmek ve doğal koşulları deneyimlemek peyzaj mimarlığı öğrencileri için heyecan verici bir deneyim oldu. Gezinin iki durağı, farklı iklimlerde ve farklı peyzajlarda yetişen bitki türlerini tanımak açısından dersin amacına yönelik olarak son derece başarılı oldu.

12 Haziran 2009 Cuma

Social History Society Conference

Social History Society tarafından Londra Warwick Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Social History Society Annual Conference 2009" isimli konferansa Ar. Gör. Birge Yıldırım, "Spaces and Places – Municipal public space and control" panelinde "Western influenced public improvements in Istanbul during the period of Mayor Cemil Topuzlu" isimli bildirisini sunmuştur.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Assos teknik gezisi


Peyzaj Mimarlığı Projesi I kapsamında 26-28 Mart 2009 tarihleri arasında Assos- Behramkale'ye yapılan teknik gezi sonrasında öğrenciler Behramkale köyünde seçtikleri araziler üzerinde incelemeler ve analizler yapmıştır. Bölge çevresinde bulunan Assos Limanı, Kadırga Koyu, Assos antik yerleşimi, Troya antik kenti müzesi gezilmiştir.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Teknik Gezi

Kırsal Peyzaj Planlaması kapsamında 2 Mayıs 2009'da İzmit-Maşukiye'ye teknik gezisi yapılmıştır. Kırsal Peyzaj Planlama konuları içerisinde yer alan sulak ekosisteminin Abant Gölü üzerinden değerlendirilmiş,kıyı tasarımı irdelenmiş, Kartepe dağ ekosistemi ve kayak merkezi kırsal peyzaj planlama kapsamında ziyaret edilmiştir.

10 Haziran 2009 Çarşamba

Konferans, 4th International Building Physics Conference, 15-18 Haziran 2009

“4th International Building Physics Conference” 15-18 Haziran 2009 tarihleri arasında Taşkışla Binasında düzenlenecektir.

Kongre kapsamında, 14 Haziran günü “Moisture Management and Energy Analysis in Buildings” başlıklı workshop ve 18 Haziran günü “Sıfır Enerjili Yesil Binalara Doğru Türkiye Gündemindeki Sorunlar” başlıklı ulusal oturum gerçekleştirilecektir. Etkinliklerin içerik ve diğer detaylarına aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.


Konferans Web Sayfası
http://www.ibpc4istanbul.itu.edu.tr/


Workshop
“Moisture Management and Energy Analysis in Buildings”
http://www.ibpc4istanbul.itu.edu.tr/pdf/workshop.pdf
Tarih: 14 Haziran 2009
Yer: İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi, Taşkışla Kampüsü 231 no'lu salon
Saat: 10:30-13:00

Ulusal Oturum
“Sıfır Enerjili Yeşil Binalara Doğru Türkiye Gündemindeki Sorunlar”
http://www.ibpc4istanbul.itu.edu.tr/pdf/turkish_session2.pdf
Tarih 18 Haziran 2009
Yer: İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi, Taşkışla Kampüsü 127 no'lu salon
Saat: 14:00-18:00

1 Haziran 2009 Pazartesi

İç Mimarlık Bölümü New York Scholl of Architecture Buluşması


İç Mimarlık Bölümü 28 Mayıs günü Taşkışla orta bahçede New York School of Interior Architecture'ı ağırladı.


Bölümler arası işbirliği olanaklarını görüşmek ,iç mimarlık eğitimi üzerine bilgi alışverişi sağlamak amacıyla İç Mimarlık Bölümünü ziyaret eden ekibe projeler ve İTÜ Mimarlık Fakültesi disiplinler arası ortak tasarım eğitimi üzerine bilgi verildi.

İç Mimarlık Bölümü Starbucks Cafe buluşması

İç mimarlık bölümü üçüncü sınıf öğrencileri , güz yarılı projesi kapsamında

'' Starbuck's Cafe'' için hazırladıkları iç mekan ve teras düzenlemesi konulu çalışmalarını , 16 nisan 2009 tarihinde firma genel merkezinde sundular. Uygulamaya değer bulunan projelerin ödüllendirildiği buluşmada , İTÜ iç mimarlık bölümü ile ortak çalışmaların bundan sonra da devam etmesi isteği yinelendi ve ürünlerin Starbuck's Cafe 'lerde sergilenmesi kararlaştırıldı.
 
Free Hit Counter