vvv
İTÜ Mimarlık Fakültesi Bülteni Blogu'na hoşgeldiniz. Lütfen bültende yer almasını istediğiniz haberlerinizi varsa resimleri ile birlikte ilgili komisyon üyesinin e-posta adresine yollayınız!
vvv

31 Ekim 2009 Cumartesi

Endüstriyel Tasarım Akademik Konseyi (ETAK) İTÜ'de toplandı




.
Türkiye ve KKTC'deki endüstriyel tasarım bölümlerinin başkanlarından oluşan ve ilk toplantısını Mayıs 2006'da yapan, Endüstriyel Tasarım Akademik Konseyi (ETAK) 2009 yılının ikinci toplantısını İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirdi. 12 Bölümün Bölüm Başkanı, 3 Bölümün ise Bölüm Başkan Yardımcısı veya diğer öğretim elemanları aracılığıyla temsil edildiği toplantı 10 Ekim 2009 tarihinde İTÜ Vakıf Tesisleri Ayazağa Salonunda gerçekleşti. Toplam 15 Bölümün temsil edildiği toplantı bugüne kadarki en geniş katılımlı ETAK toplantısı oldu. Toplantıda, İTÜ'ye ek olarak, Anadolu, Arel, Bahçeşehir, Doğu Akdeniz, Doğuş, Gazi, Haliç, Işık, İzmir Ekonomi, Kadir Has, Marmara, Mimar Sinan, Ortadoğu Teknik ve Yeditepe üniversiteleri temsil edildi.
.
İTÜ dönem başkanlığında gerçekleşen toplantının sabah bölümü İTÜ EÜTB Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alpay Er ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra, toplantıya davetli olarak katılan Mimarlık Fakülteleri Dekanlar Konseyi (MİDEKON) Dönem Başkanı Prof.Dr. Zekai Görgülü bir konuşma yaptı. ETAK üyelerinin sorularını da yanıtlayan Prof.Görgülü MİDEKON ve ETAK arasında kurumsal bir ilişkinin kurulması yönünde çaba gösterilmesi yönündeki görüşlerini ETAK üyeleriyle paylaştı. Sabah oturumunun geri kalan kısmında Kalite Değerlendirme ve Akreditasyon konusunda Türkiye'deki mevcut örnekler (MİAK ve MÜDEK) sırasıyla Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu ve Refik Üreyen ile Prof.Dr. Ayşe Erzan tarafından sunulup tartışılırken, toplantının öğleden sonraki kısmında 2009 yılının MSGSÜ'ndeki ilk toplantısında kurulan komisyonların çalışmaları sunuldu ve tartışıldı. Toplantının son kısmında ise, İTÜ'de düzenlenen 4. Ulusal Tasarım Kongresi paralelinde İTÜTASK'ın davetiyle 7 farklı üniversiteden öğrencilerin katılımıyla 3. kez gerçekleşen Ulusal Öğrenci Kurultayı temsilcileri yaptıkları çalışmanın somuçlarını ETAK ile paylaştılar. İTÜ Dönem başkanlığı içinde bir ara çalışma toplantısının yapılması karara bağlanırken, 2010 yılının ilk ETAK dönem toplantısının İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü ev sahipliğinde İzmir'de gerçekleşmesi kararlaştırıldı.

3. Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu, İTÜ'de düzenlendi



.
3.Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu, İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tasarım Kulübü (İTÜTASK) öğrencileri tarafından organize edilmiş olup Endüstriyel Tasarım alanında eğitim veren 7 farklı okulun katılımıyla gerçekleşmiştir. Foruma İstanbul Teknik Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, T.C Kadir Has Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümlerinden 5'er temsilci ve farklı okullardan izleyiciler katılmıştır.
Düzenlenme amacı kongre boyunca profesyonel tasarımcılar ve akademisyenler tarafından ele alınan “Tasarım veya Kriz” konusunun yanında endüstriyel tasarım öğrencilerinin yıllardır karşılaştığı “kriz”leri yeniden gündeme getirip bunlara çözüm önerileri sunmak olan forumda 7 farklı okul 7 farklı konuyla ilgili görüşlerini paylaşmış ve konular ortak bir alanda öğrenciler tarafından tartışılmıştır. İki gün süren tartışmaların ve fikir alışverişlerinin sonunda tüm tasarım öğrencileri ortak olarak karara vardıkları konuları öneriler şeklinde hazırlamışlardır.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 8-9 Ekim 2009 tarihlerinde 4.Ulusal Tasarım Kongresi kapsamında gerçekleşen 3.Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu’nun çıktılarını incelemek için lütfen tıklayınız.

Öğrencilerimizin Yarışma Başarıları


.
İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü lisans öğrencimiz Cansu Akarsu, Social Designer tarafından düzenlenen "Case Design Competition for 500 Colored Pencils" (500 renkli kalem için kalemlik tasarımı) yarışmasında End to End projesiyle birincilik elde etti. Yarışmada para ödülünün yanı sıra Tokyo'da düzenlenecek olan 100%Design Tokyo Fuarına gitmeye hak kazanan Cansu Akarsu'yu tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
.
Cansu Akarsu ayrıca, World Packaging Organisation (WPO) tarafından düzenlenen WorldStar Student Award 2009 - International Packaging Design Competiton (WorldStar öğrenci ödülü 2009 - uluslararası ambalaj tasarımı yarışması)'nda "Single Use Nail Polish Package" (tek kullanımlık tırnak cilası ambalajı) projesi ile mansiyon ödülü kazandı. Cansu'yu tekrar gönülden tebrik ediyoruz.

"Geleceğin Tasarımcılarına Profilo'dan Ödül"


.
Yazı ve Fotoğraflar Mimarizm.
.
Bu yıl “Tasarım veya Kriz” ana temasıyla düzenlenen Ulusal Tasarım Kongresi kapsamında bir de ödül töreni gerçekleştirildi. İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından organize edilen etkinlik dahilinde düzenlenen ve Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin sponsorluğunda hayata geçirilen ödül programında, “Türk tüketicilerinin gereksinim ve alışkanlıklarına yönelik” en iyi tasarımlar belirlendi.

Bu seneki uygulamalı projelerini Profilo Dayanıklı Ev Aletleri sponsorluğu ve desteğiyle hayata geçiren İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarım öğrencileri arasından en iyi tasarımı yapan üç grubun ödüllendirildiği organizasyonun ana teması, “Türk tüketicilerinin gereksinim ve alışkanlıklarına uygun olarak buzdolabı iç tasarımları, fırın ve ocak kullanımı için akılcı çözümler” idi.
Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde ürün tasarımı derslerini Profilo ile işbirliğinde gerçekleştiren Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 3. sınıf öğrencileri, yıl boyunca ödül programının temasına paralel olarak çalıştılar. Projede, kültürel araştırmaların yanı sıra Profilo’nun Çerkezköy Fabrikasını da ziyaret eden ve üretim aşamasına şahit olan öğrenciler, projenin sonunda da “Buzdolabı iç tasarımları, fırın ve ocak kullanımları için daha efektif tasarımlar ne olabilir?” sorusuna yanıt aradılar.

Tüm bu çalışmaların neticesindeki projeleri ile jüri karşısına çıkan öğrenciler arasında yapılan değerlendirme sonucu Ezgi Sabır, Pelin Kazak ve Sümeyra Betül Tayfur’dan oluşan grubun projesi birinciliğe layık görüldü. Tuba Erol, Sinem Hallı ve Büşra Torgay’dan oluşan grubun projesinin ikinci, Duygu Barutçu, Seyran Geyik ve N. İlknur Sevinç ’ten oluşan grubun projesinin ise üçüncü olduğu ödül programının sonuçları, kongrenin açılış töreninde açıklandı.

Dereceye gören tüm öğrenciler, çeşitli Profilo ürünleriyle ödüllendirildiler.

4. Ulusal Tasarım Kongresi

.
Yazı ve fotoğraflar Mimarizm.
.
Bu yıl "Tasarım veya Kriz" ana temasıyla İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından 4. kez düzenlenen Ulusal Tasarım Kongresi, 8-9 Ekim tarihleri arasında değişimin iki farklı yüzünü incelemek ve tartışmak üzere İTÜ Taşkışla Kampüsünde başladı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Prof. Dr. Alpay Er, dünyanın önemli bir yapısal krizden geçtiği şu günlerde "Tasarım veya Kriz" başlığı altında bir tasarım kongresi düzenlediklerine dikkat çekerek "Tasarım krize, krizlere karşı her düzeyde kullanılabilecek etkili bir yöntemdir" dedi. "Sürdürülebilirliğin mümkün olmaktan çıktığı noktada kriz başlıyor" diyen Er sözlerine şöyle devam etti: "Kongrenin odaklandığı endüstriyel tasarım, günümüzde insan zekası, yaratıcılığı ve hayal gücünün yeni ve somut bir ürün veya sisteme dönüştürülmesinin güçlü bir ifadesi olduğu kadar, modern toplumun önemli bir kültürel yapı taşı olarak da anlaşılmaktadır. Tasarımın arzu edilen şekilde sonuçlanması beklenen, bilinçli bir değişim, değiştirme eylemi olduğunu söyleyebiliriz. Eğer kriz öngörülemeyen, kontrol dışı ve olumsuz bir değişim ise, tasarım arzu edilir sonuçlara ulaşmayı amaçlayan bir değişim bilinci ve eylemidir. Yani tasarım ve kriz aslında değişimin iki farklı yüzüdür. Olumlu yöndeki bilinçli ve sürdürülebilir değişim tasarımla, tasarlayarak mümkündür. Bu yüzden, tasarım sürdürülebilir bir rekabet gücü kazanmak, sürdürülebilir bir ekonomik büyüme, sürdürülebilir sosyal ve kültürel kalkınma ve elbette doğa ile uyumlu sürdürülebilir bir yaşam gibi hedefler için kullanması gereken bir yaklaşım ve yöntemler bütünüdür. İçinde bulunduğumuz dönem, ister ekonomik ve politik, isterse ekolojik ve etik perspektifle olsun, tasarım ile kriz arasındaki gerilim üzerine düşünmeyi ve tartışmayı değer kılıyor. Bu her ölçekte dönüştürücü olma potansiyeline sahip güçlü bir gerilim. Tam da bu nedenle, bugün her düzeyde tasarımın iradi, bilinçli müdahaleyi dışlamayan olasılıklar evrenine odaklanmanın vaktidir. 4. Ulusal Tasarım Kongresi İTÜ’de bu amaçla toplanıyor."

Ulusal Tasarım Kongreleri’nin temel amacının, Türkiye'de endüstriyel tasarımı çok boyutlu bir yaklaşımla ele alarak bu alanda bir araştırma kültürünün oluşmasını sağlamak olduğuna dikkat çeken Er, "Bu, kuruluşundan bu yana endüstriyel tasarımı ve tasarım araştırmalarını Türkiye’nin üniversite, sanayi ve kamuoyu gündeminde üst sıralara taşımayı hedefleyen bölümümüzün kurumsal misyonunun da önemli bir parçasıdır" dedi.



Konuk konuşmacı Prof. M.P. Ranjan

Türkiye’deki tüm tasarım araştırmacılarını, akademisyenleri, tasarımın pozitif katkısı üzerine kafa yoran herkesi bir araya toplamayı ve değişim kavramı üzerinden tasarımın tüm boyutlarını çok yönlü bir platformda incelemeyi amaçlayan kongrenin katılımcıları arasında, tasarımın sürdürülebilir ekonomik ve ekolojik süreçlerdeki rolü konusunda uluslararası bir uzman olan Prof. M.P. Ranjan da yer aldı.

Hindistan Ulusal Tasarım Enstitüsü’nde (NID) akademik ve idari birçok görevde bulunan, sürdürülebilir yerel tasarım çözümlerinde uzman olan Ranjan, küresel krizin olumsuzlukları ile başa çıkma konusunda gelişmekte olan bir Asya ülkesinden alternatif bir bakış açısını paylaşarak 4. Ulusal Tasarım Kongresi’ne konuşmacı olarak katkıda bulundu.

4. Ulusal Tasarım Kongresi'nin resmi sitesi için www.utk.itu.edu.tr
Prof. Ranjan'ın sunumu için www.design-for-india.blogspot.com

27 Ekim 2009 Salı

2009-2010 Güz Yarıyılı Mimarlık Bölümü 1. Sınıf Stüdyoları çalışmaları bloglarından izlenebilir.


SEYYAR STÜDYO


Seyyar, İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, 2009-2010, İpek Akpınar, Pelin Dursun, Aslıhan Şenel, Hakan Tüzün Şengün, Ozan Avcı, Ahu Sökmenoğlu ve Zeynep Ataş yürütücülüğündeki Mimari Proje 1-2 stüdyosu yayını, arşivi ve tartışma platformudur. Birinci sınıf öğrencilerinin yaptıkları çalışmalar ve program hakkında detaylı bilgiye http://s-e-y-y-a-r.blogspot.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.


GRUP DERBEDER


Derbeder, itü mimarlık fakültesi 3400 stüdyosu kuzey köşesinde çalışan birinci sınıf grubudur. Yürütücülüğünü Mine Özkar, Sinan Omacan, Fatma Erkök, Funda Uz Sönmez, Burçin Kürtüncü, Özlem Berber ve Saitali Köknar’ın yaptığı gruba ait çalışmalara
http://derb-eder.blogspot.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

20 Ekim 2009 Salı

Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Toplantısı, 20 Ekim 2009

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'ndan gönderilen ve İ.T.Ü. Rektörlüğü'nden gelen 14 Ekim 2009 tarihli yazı gereğince İ.T.Ü. Mimarlık Bölümü'ndeki anabilim dalları birleştirilerek tek bir anabilim dalı halinde yeniden yapılanma gerçekleştirilmiştir. Yapı Bilgisi Anabilim Dalı 20 Ekim 2009 tarihinde son kez toplanarak yeni oluşumun Fakültemize hayırlı olması temennisi ile toplantıyı sonuçlandırmıştır.

17 Ekim 2009 Cumartesi

İstanbul Buluşmaları 2009, "Kriz ve İstanbul"

Her yıl TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü işbirliği ile düzenlenen “İstanbul Buluşmaları” etkinliği bu yıl 19-20 Ekim 2009 tarihleri arasında İ.T.Ü. Taşkışla Kampüsü’nde düzenlenecektir. "İstanbul Buluşmaları 2009"ın teması “Kriz ve İstanbul” olarak belirlenmiştir. Daha önceden olduğu gibi, İstanbul Buluşmaları 2009 da tüm İstanbul halkının katılımına açık olacaktır.

"Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin, İstanbul’un farklı sektörlerine, yatırımlarına, toplumsal yapısına etkilerinin iki gün boyunca, planlama, yatırımlar, kent yönetimi ve toplumsal yapı zemininde oluşturulacak oturumlarda tartışılması hedefleniyor. İstanbul Buluşmaları 2009, üçüncü kez, sivil toplum, kent yöneticileri, meslektaşlar ve kent yöneticileri gibi ilgili tarafları bir araya getirerek 2009 yılının gündemi olan ekonomik krizi, planlama ortak paydası altında farklı sektörlerle birlikte masaya yatırmayı planlıyor. Ekonomik krizin neleri ne ölçüde etkilediği ve bundan sonra bizleri nelerin beklediği, bu ortamda planlamanın nerede durduğu cevap aranması gereken temel sorular olarak karşımıza çıkıyor. "

Yer : İ.T.Ü. Taşkışla Kampüsü, 127 Nolu Salon

16 Ekim 2009 Cuma

Konferans, "IAPS Housing and CSBE Network Symposium Revitalising Built Environments"

IAPS Housing and CSBE Network Symposium Revitalising Built Environments: Requalifying Old Places for New Uses 12 - 16 Ekim 2009, Taşkışla

Significant investments of monetary resources and professional expertise during the last three decades in many countries have led to numerous projects and programmes concerning urban regeneration, housing renovation, and the revitalization of old neighbourhoods. Some of these investments have led to problematic unintended consequences whereas others have been considered successes. The common approach used in recent years has been based largely on quantifiable criteria related to the functional and physical performance of buildings, the financial return of monetary investments, and projections about demographic and economic trends; it has been rare to explicitly integrate the aspirations, preferences and values of local residents living in or adjacent to many projects. The key question today is how can future projects define a comprehensive programme of work if they continue to ignore the point of view of the local population? Instead of relying heavily on technical solutions by professionals, both quantitative and qualitative approaches are necessary which would involve a wide range of actors from the public and private sectors including citizens. The economic, functional and physical lifespan of buildings should be reconsidered in relation to the diversity of meanings, including the contested meanings of some projects which reflect the diverse values that different groups of the population attribute to the built environment before renovation works are defined. The two IAPS Networks organizing this symposium have accumulated considerable scientific knowledge which can be integrated with professional know-how in order to deal effectively with the challenge of requalifying the existing built environment. In contrast to terms such as urban regeneration, housing rehabilitation, upgrading and retrofit, the term requalifying is used as a verb to underline the multi-actor process, the multiple criteria and the meanings and values used during the reconfiguration of existing buildings and public spaces in urban areas in order to improve the quality of life of residents. Authors are invited to submit papers that consider key theoretical and methodological issues, post-occupancy evaluations, or present case studies that illustrate specific principles and methods as well as examples of best practice, in relation to: Residential buildings in the public and private sectors, Private industrial and commercial buildings. Public spaces and landmarks in urban and rural localities, Industrial sites, derelict lands (brown fields) and green spaces".

12 Ekim 2009 Pazartesi

Seminer, "Enveloping Urbanism", Douglas Spencer


Londra AA School of Architecture Öğretim Üyelerinden Prof. Douglas Spencer 12 Ekim Pazartesi saat 17.00 de 109 nolu konferans salonunda "Enveloping Urbanism" adlı bir seminer vermiştir.

8 Ekim 2009 Perşembe

Panel: Yaratıcılık, Yaratıcı Mekanlar ve Kent / İstanbul

Mimari Tasarım Araştırma Laboratuarı/ [mts] Proje 1 kapsamında;

Zeynep Günsür

Vasıf Kortun

Boğaçhan Dündaralp

Tarih : 09.10.2009, Cuma
Saat : 14.00-17.00
Yer : Doktora Odası, Taşkışla

Konferans: Yapısal Çevrenin Yeniden Canlandırılması: Yeni Kullanımlar İçin Eski Mekanlara Yeniden Nitelik Kazandırmak

IAPS-CSBE Çalışma Ağı 1997 yılında başlattığı ve dört yıl arayla düzenlediği uluslararası "Kültür ve Mekan Sempozyum Dizisi"nin dördüncüsü IAPS-HOUSING-'Konut' çalışma ağı ile birlikte 12-16 Ekim 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecektir.

Istanbul 2010-Avrupa Kültür Başkenti- tarafından desteklenen "Yapısal Çevrenin Yeniden Canlandırılması: Yeni Kullanımlar İçin Eski Mekanlara Yeniden Nitelik Kazandırmak" başlıklı Sempozyum İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Bahçeşehir Üniversitesi Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası İşbirliği ile düzenlenmektedir.

Toplantının duyurusu : http://www.culturespace2009.org/

Yrd.Doç. Dr. Cenk Üstündağ Göreve Başlama

Mimarlık Bölümü, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı'nda görev yapmakta olan Dr. Cenk Üstündağ Yardımcı Doçent Kadrosu'na atanmış olup, 14 Eylül 2009 tarihinden itibaren yeni ünvanı ile görevine başlamıştır.

3 Ekim 2009 Cumartesi

Konferans, "MC4T Managing Construction for Tomorrow"

MC4T Managing Construction for Tomorrow Uluslararası Konferansı 1-3 October 2009 tarihleri arasında Taşkışla'da gerçekleştirildi.
 
Free Hit Counter