vvv
İTÜ Mimarlık Fakültesi Bülteni Blogu'na hoşgeldiniz. Lütfen bültende yer almasını istediğiniz haberlerinizi varsa resimleri ile birlikte ilgili komisyon üyesinin e-posta adresine yollayınız!
vvv

24 Aralık 2009 Perşembe

İTÜ KOBİ Projeleri 8. İSO İnovasyon Sergisi'nde yer aldı.




Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen ve Üniversite-Sanayi işbirliğinin ülkemizdeki başarılı örneklerinden olan "İTÜ-İSO KOBİ'ler İçin Endüstriyel Tasarım Projeleri" 2009 dönem çalışmaları ve 2003-2008 dönemlerinden üretime sokulan projelerden küçük bir seçki 15-16 Aralık 2009 tarihlerinde Istanbul Sanayi Odasi (ISO) 8. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisinde yer aldı. Özellikle imal edilip piyasaya sürülmüş olan ürünler katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü standı dışında, İTÜ Rektörlüğü ve İTÜ Arı Teknokent de ayrı standlarla sergide yer aldı.
.
"ITU-ISO KOBI'ler Icin Endüstriyel Tasarım Projeleri" hk. bilgi için: Lütfen bağlantıyı izleyin.

13 Aralık 2009 Pazar

Sempozyum: "3. Ulusal Sempozyum"

11 Mayıs 2009 tarihinde, İTÜ FBE Bilişim Anabilim Dalı Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı’nın düzenlediği, 3. Ulusal Sempozyum, Mimarlık Eğitiminde Bilgisayarla Tasarım, Mimari Tasarım-Sayısal Ortam-Deneysel Yaklaşımlar sempozyumu gerçekleştirildi.

Çalıştay : “Developing Surfaces From Curves”

13 Nisan- 17 Nisan 2009 tarihleri arasında, İTÜ FBE Bilişim Anabilim Dalı Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı’nın düzenlediği, Berlin Teknik Üniversitesinden Kristoffer Joseffson yürütücülüğünde “Developing Surfaces From Curves” çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaydaki öğrenci çalışmaları http://developingsurfaces.blogspot.com/ adresinden izlenebilir.

Konferans : Prof.Dr. John Gero, “Cognitively-based computational models of design creativity”

eCAADe Sempozyumu kapsamında, 15 Eylül 2009 tarihinde, İTÜ FBE Bilişim Anabilim Dalı Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı’nın düzenlediği ve Prof. Dr. John Gero tarafından verilen “Cognitively-based computational models of design creativity” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Sempozyum : “27th Education and Research in Computer Aided Architectural Design in Europe: eCAADe"


“Computation: The new Realm of Architectural Design” konulu “27. Education and Research in Computer Aided Architectural Design in Europe: eCAADe" Sempozyumu, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümleri işbirliği ile 16-19 Eylül 2009 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Sempozyumun davetli konuşmaları ve paralel oturumları İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Binası toplantı salonlarında düzenlendi.

Computational Tool-making; Rhinoceros - NURBS 3D Modeling, RhinoScript, Grasshopper, Generative Modeling for Rhino; Generative Components; BIM ve New Methods in Urban Simulation konulu çalıştaylar ise, YTÜ Mimarlık Fakültesi binasında gerçekleştirildi.

Konferans Web Sayfası:

8 Aralık 2009 Salı

Söyleşi : Doç.Dr. Aygül Ağır, "Ticaret Merkezi İstanbul'dan Bir Kesit: Tarihi Yarımadada Venedikliler (11. yy - 15. yy)"

Voyvoda Caddesi Toplantıları İstanbul Söyleşileri:

Doç.Dr. Aygül Ağır, "Ticaret Merkezi İstanbul'dan Bir Kesit: Tarihi Yarımadada Venedikliler (11. yy-15. yy)"

Tarih : 9 Aralık 2009, Çarşamba
Saat : 18:30-20:30
Yer : İTÜ Taşkışla Binası 127 no.lu Konferans Salonu

Osmanlı Bankası Müzesi'nin Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlendiği İstanbul Söyleşileri, Doç.Dr. Aygül Ağır'ın "Ticaret Merkezi İstanbul'dan Bir Kesit: Tarihi Yarımadada Venedikliler (11. yy - 15. yy)" başlıklı konuşmasıyla devam ediyor. Söyleşide bugüne değin çekim alanı olma özelliğini hiç yitirmeyen Tahtakale ve Eminönü bölgesi incelenecek. Buradaki ticari canlılığın Ortaçağ'daki aktörleri Venedikliler ve yaşadıkları çevrenin birincil kaynaklar yardımıyla ele alınacak ve bölgenin fetih sonrası görünümü özetlenecek.

Doç. Dr. Aygül Ağır'a göre, doğudan batıya, kuzeyden güneye önemli kara ve denizyollarının İstanbul'da düğümlenmesi ve çözülmesi, rüzgarlardan korunan doğal liman konumundaki Haliç'in varlığı, kenti, tarih boyunca en önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirdi. Bölge, 10. yüzyılda Latinlerin ilgi odağı olmaya başladı. Ortaçağ'da İtalyan tüccarların liderleri Venedikliler ve Cenovalılar başta olmak üzere, denizle bağlantılı İtalyan kent devletleri, ticaret yaptıkları coğrafyada uzağa gitmelerine olanak sağlayacak güvenli "durak"lara ihtiyaç duydu. Çok çeşitli yönlerden gelen, çeşitli milletlerden tüccarların kaynaşıp dağıldığı Bizans İstanbul'u, İtalyan ticaret kolonileri için en önemli "durak" olarak, özellikle 11. yüzyıldan sonra çekim alanı haline geldi.

Film Gösterimi : "Volga Volga: Şizofreniyle Yaşamak"

Film Gösterimi : "Volga Volga : Şizofreniyle Yaşamak"
Tarih : 10 Aralık 2009, Perşembe
Saat : 18:30
Yer : İTÜ Taşkışla Binası 127 no.lu Konferans Salonu

OBM Sinema Programı, "Volga Volga : Şizofreniyle Yaşamak" ile devam ediyor.
Yönetmen : Ayşegül Selenga Taşkent
Türkiye, ABD / 2007 / 60'
Söyleşi : Doç.Dr. Haldun Soygür, "Birey, Toplum ve Şizofreni"

Osmanlı Bankası Müzesi'nin Sinema Programı, yönetmenliğini Ayşegül Selenga Taşkent'in üstlendiği Volga Volga: Şizofreniyle Yaşamak adlı belgeselle devam ediyor. "Toplumsal Hafıza" teması altında, 10 Aralık Perşembe günü saat 18:30'da İTÜ Taşkışla binasında yapılacak gösterimin ardından, Psikiyatr Doç. Dr. Haldun Soygür, "Birey, Toplum ve Şizofreni" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

Belgesel, bir şizofreni hastasının ve ailesinin yaşamından kesitler sunuyor. Yönetmen kamerayı, Ankara'da yaşayan ve şizofreni hastalığıyla boğuşan ağabeyine, anne babasına ve reflektif bir biçimde kendine çeviriyor. Volga'nın ve ailesinin kurgusal olmayan, "cinema verite'" tekniğiyle resmedilen hayatlarında, şizofreni hastalığının aile fertlerini ne derece etkilediği anlatılıyor. Belgesel, aynı zamanda Ankara Şizofreni Hastaları ve Yakınları Derneği üyelerinin röportajlarıyla, şizofreninin nasıl bir hastalık olduğu konusuna ilk ağızdan açıklık getiriyor.

Seminer : "Küreselleşen İstanbul'da Ekonomi"

Osmanlı Bankası Müzesi'nin "İstanbul Sempozyumları" devam ediyor: "Küreselleşen İstanbul'da Ekonomi"

Osmanlı Bankası Müzesi, İstanbul'u ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan irdeleyen "İstanbul Sempozyumları" serisinin ikincisini hayata geçiriyor. 11-12 Aralık 2009 tarihlerinde yapılacak Küreselleşen İstanbul'da Ekonomi Sempozyumu, İTÜ Taşkışla kampusunda gerçekleştirilecek. Küreselleşmeyle beraber, İstanbul'un ekonomisinde hızlı bir dönüşümün yaşandığına değinilecek sempozyumda, kentin makro çözümlemelerinde ihmal edilen boyutlar ele alınacak.

Sempozyumun ilk günü "Toplumsal Değişimin Ekonomi Politiği", "İktidar, Mekân ve Toplum" ve "Kültür Endüstrileri"; ikinci gün ise "Finans, Kriz ve İstanbul" başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek. Sempozyumun konseptini oluşturan yetkililere göre; kalkınmacılık döneminin sektörleri gerilerken, global bağlantılardan beslenen finans ve üretici hizmetleri sahalarında büyük atılımlar gözleniyor. Kültür endüstrileri, medya, sanat ve turizme yönelik yatırımlar ise artıyor. Kentin mekânsal dönüşümü hızlanırken, yeni kent imajına uymadığı düşünülen mahallelerin ve kamu kullanımına açık alanların dışlandığına değinen uzmanlar, farklı inşaat faaliyetlerinin ve bina türlerinin geliştiğini vurguluyor, sempozyumun bu değişime ışık tutacağına inançlarını ifade ediyor.

Serinin ilkini oluşturan "Eski İstanbullular ve Yeni İstanbullular" sempozyumunda, İstanbul'un modernleşme sürecinin bilinmeyen demografik yapısına ışık tutulmuştu. Değişim halindeki İstanbul’un modernleşme sürecinde yeniden şekillenen kentsel nüfus yapısı ve bileşimi üzerine odaklanan ve sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşan sempozyum kitabı yayıma hazırlanıyor.

Sergi

2009-2010 Güz Yarıyılında Mimari Proje dersi kapsamında gerçekleştirilen Gaziantep kenti teknik gezisi sırasında, Mimari Proje bağlamında, öğrencilerimizin yaptığı kente, kültüre ve yaşama ilişkin eskiz çalışmaları ve öğrenciler tarafından seçilen farklı temaları irdeleyen fotoğraf çalışmaları 7-21 Aralık 2009 tarihleri arasında 203 Holü'nde sergilenmektedir.

Sergilenen çalışmalar Fakültemiz öğretim üyeleri arasından oluşturulan Fotoğraf ve Eskiz Jürileri tarafından değerlendirilmiş, başarılı olanlar seçilmiştir.

Sergi açılışı 7 Aralık 2009 Pazartesi günü 16.30 - 18.00 saatleri arasında düzenlenen kokteylde yapılmıştır ve eserleri jüriler tarafından başarılı bulunan öğrencilerimize ödül verilmiştir.
 
Free Hit Counter