vvv
İTÜ Mimarlık Fakültesi Bülteni Blogu'na hoşgeldiniz. Lütfen bültende yer almasını istediğiniz haberlerinizi varsa resimleri ile birlikte ilgili komisyon üyesinin e-posta adresine yollayınız!
vvv

20 Aralık 2010 Pazartesi

Panel, "3. Köprü"

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesinin hazırlamış olduğu "3. köprü raporu" 20 Aralık 2010 tarihinde düzenlenen Panel ile Taşkışlalılara sunulmuştur.

3. Köprü Projesi Değerlendirme Raporu için tıklayınız.

Sempozyum, "1. Ulusal Planlamada Sayısal Modeller Sempozyumu"

Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü tarafından düzenlenen "1. Ulusal Planlamada Sayısal Modeller Sempozyumu", 24-26 Kasım 2010 tarihleri arasında Taşkışla'da gerçekleştirilmiştir.

Sempzoyum ile doğal-yapılaşmış-beşeri çevreler arasındaki ilişkileri değerlendiren, bu çevrelerin planlanmasında, tasarımında ve gelişim stratejilerinin belirlenmesinde sayısal yöntemler kullanan ve geliştiren araştırmacıları, öğretim üyelerini, kamu görevlilerini, programcıları, yazılımcıları, meslek örgütlerini, meslek adamlarını ve öğrencileri buluşturmak, planlama ve tasarım olgusuna yeni soluk ve açılımlar getirmek amaçlanmaktadır.

http://www.psm.itu.edu.tr/index.html

DÜZENLEME KURULU
Prof.Dr. Handan TÜRKOĞLU (Başkan), Doç.Dr. Hayriye EŞBAH TUNÇAY, Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali YÜZER, Ar.Gör. Dr. Fatih TERZİ, Ar.Gör. Dr. H. Serdar KAYA (Sekreter), Ar.Gör. Gökçer OKUMUŞ

Yüksek Lisans Öğrencimize Design Turkey'den "Good Design" ödülü

 
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü yüksek lisans öğrencimiz Şahika Etemoğlu’nun Trexta Tasarım Ekibi ile tasarladığı“Sketch Up” isimli ürün 2010 Design Turkey’de “Good Design” ödülü kazanmıştır. Kendisini ve Trexta Tasarım Ekibini kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
“Sketch Up”: Sketch Up will protect the mobile phones and provide users with the option to create a fully customizable and personal product. Sketch Up is fit for its purpose and fully functional. The product, apart being ergonomic, has another feature that satisfies the users and the concept has been developed based on this feature. Sketch Up brings together technology and customizability, using recyclable materials. A new and interesting product that uses a technology, which takes no longer than one minute to implement, industrial and fully customizable according to the cultural choices and tastes of users at the same time, and which is easily purchasable.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

12 Ekim 2010 Salı

“Çağdaş Japon Tasarımından 100 Eser Sergisi” açıldı


 
 
11- 26 Ekim 2010 tarihleri arasında İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü işbirliğiyle, İTÜ Taşkışla Kampüsü Sinan Holünde (2. kat) ziyaret edilebilecek olan “Çağdaş Japon Tasarımı” sergisi, 1990’lı yıllardan günümüze kadar tasarlanan ve özellikle gündelik hayatta kullanılan 92 adet Japon endüstriyel tasarım örneğinden oluşmaktadır. Diğer 13 ürün ise, günümüzün tasarımlarının köklerini yansıtan savaş sonrası 1950’li yıllardaki tasarım örneklerini içermekte olup, toplam 105 yenilikçi endüstriyel tasarım ürünü sergilenmektir. Sergi ‘2010 Türkiye’de Japonya Yılı’ kapsamında düzenlenmektedir.
Sergi Açılışı 11 Ekim 2010 Pazartesi günü 19.00’da Japonya İstanbul Başkonsolusu Katsuyoshi Hayashı’nin katılımı ve bir kokteyl eşliğinde yapıldı.

10 Eylül 2010 Cuma

İsveç Tohumları (Swedish Seeds) Sergi, Seminer ve Çalıştay Serisi İstanbul’da

     
Stockholm merkezli İsveç Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve İsveç Başkonsolosluğu işbirliğinde çocuklara güvenli bir yetişme ortamı sağlayan İsveç tasarımlı ürünlerden oluşanİsveç Tohumları (Swedish Seeds) Sergisi 7 Ekim tarihinde açıldı ve 8 - 27 Ekim 2010 tarihleri arasında İTÜ Taşkışla 102 no’lu sergi salonunda görülebilir.
Gezici bir sergi olarak tasarlanan ve daha önce Berlin, Bogota ve Moskova gibi şehirlerde gerçekleştirilen "İsveç Tohumları (Swedish Seeds) Sergisi", çocukların gelişim sürecini daha güvenli, daha emin ve eğlenceli kılmak ve ebeveynlerinin yaşamlarını kolaylaştırıp keyifli hale getirmeyi hedefleyerek tasarlanmış elli üründen oluşuyor ve İsveç kültüründe çocuklara gösterilen özeni yansıtıyor.
Sergi beraberinde 7 Ekim 2010 Perşembe günü İTÜ Taşkışla 109 no'lu konferans salonunda "Çocuklar için Tasarım: İsveç Yaklaşımından Öğrenmek" başlıklı bir seminer düzenlendi. Seminerde çocuklara yönelik tasarımlar ve oyun alanları konusunda uzman İsveçli ve Türk konuşmacılar yer aldı.
http://www.swedishseeds.com
http://www.si.se/English/
http://www.swedenabroad.com/Start____86072.aspx
Seminer Programı için,

6 Ağustos 2010 Cuma

Uluslararası Konferans "14th International Planning History Society Conference"


International Planning History Society (IPHS) ile İTÜ Mimarlık Fakültesi ve İTÜ Çevre ve Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin birlikte düzenlediği ve Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy'un başkanlığını yaptığı “14.International Planning History Society Conference”ı, “Urban Transformation: Controversies, Contrasts and Challenges” teması ile 12-15 Temmuz 2010’da İstanbul, Taşkışla’da gerçekleştirilmiştir. İstanbul'un tüm tarihi boyunca konferans temasına uygun bir gelişme ve değişim süreci göstermesi ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş olması nedeniyle İstanbul’da yapılmıştır.

Konferans ana teması “Urban Transformation: Controversies, Contrasts and Challenges/Kentsel Değişim; Çatışmalar, Karşıtlıklar ve Yarışan Fırsatlar/) olarak belirlenmiştir. Son yirmi yılda, planlama tarihinin en etkili konularından biri olan kentsel gelişime ve kentsel değişime küreselleşme bağlamında yeni boyutlar da eklenmiştir. Şehirlerin sürdürülebilir geleceği düşünülerek bu konunun “Controversies, Contrasts and Challenges/Çatışmalar, Karşıtlıklar ve Yarışan Fırsatlar" başlıklarında uluslararası boyutlarda tartışılması, akademik bilginin ve uzmanlığın paylaşılması yönünden büyük önem taşımaktadır. 2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilen İstanbul, bu konuda da dünyanın en ilgi çekici kentlerinden birisidir. İstanbul, 8000 yıllık tarihinde dünya ticaretinin odak noktası ve Bizans, Roma ve Osmanlı İmparatorluklarının başkenti olmuştur. İstanbul’un konferans kenti olarak seçim nedeni kentin tüm tarihi boyunca konferans temasına uygun bir gelişme ve değişim süreci içerisinde olmasıdır. Konferansın kentsel değişim/dönüşüm konusunda yürütülecek tartışma ve oturumlarla mevcut gelişmelere önemli katkılar sağlayacağı beklenmektedir.

Konferans kapsamında ayrıca lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılımıyla "Young Researchers in Planning History Session / Genç Araştırmacılar Oturumu" gerçekleştirilmiştir. Bu oturumun tüm katılımcıları "en iyi genç araştırmacı bildirisi ödülü" için de aday olarak gösterilmiştir.

42 ülkeden 410 katılımcıyla gerçekleştirilen konferansta 315 bildiri sunulmuştur.

Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.





IPHS 2010 Organizasyon Komitesi
Nuran ZEREN GÜLERSOY, Konferans Başkanı
Hatice AYATAÇ, Konferans Sekreteri
Buket ONEM, Irem AYRANCI, Kerem ARSLANLI, T. Kerem KORAMAZ, Zeynep GÜNAY
Aykut ER, Ece KAYA, Elif TAN, Fırat ŞEKER, Halil İbrahim TOPALFAKIOĞLU, Ömer SARI

Young Researchers' Session Koordinatörü: Zeynep GÜNAY
Young Researchers' Session Moderatörleri: Cengiz BEKTAŞ, Nur ESİN, İpek AKPINAR

Teknik Gezi Genel Koordinatörü: Hatice AYATAÇ
Teknik Gezi Koordinatörleri: Afife BATUR, Deniz MAZLUM, Fulin BÖLEN, Zeynep AHUNBAY
Teknik Gezi rehberleri: Ahu AKGÜN, Bilge AR, Burçin ALTINSAY, Cem BEYGO, Çağhan KESKİN, Deniz MAZLUM, Ebru GÜRLER, Elif ALKAY, Gül KÖKSAL, Gülçin PULAT GÖKMEN, İrem AYRANCI, Kaan SAĞ, Nilüfer BATURAYOĞLU YÖNEY, Ulaş AKIN, Yurdanur DÜLGEROĞLU YÜKSEL,
Zeynep AHUNBAY, Zeynep GÜNAY

Uluslararası Konferans "22nd European Network for Housing Research Conference"


İTÜ Mimarlık Fakültesi, 4–7 Temmuz 2010 tarihleri arasında “22. European Network for Housing Research / Avrupa Konut Araştırmaları Ağı Konferansı”na (ENHR 2010) Prof. Dr. Şule Özüekren ve Prof. Dr. Ahsen Özsoy başkanlığında ev sahipliği yapmıştır. Ekonomi, sosyoloji, coğrafya, mimarlık ve şehircilik gibi farklı disiplinlerden gelen konut ve kent araştırmacılarını özgün araştırma bulgularını tartışmak üzere bir araya getiren konferansın teması “Kent Dinamikleri ve Konut Değişimi: Üçüncü Bin Yılın İkinci On Yılına Girerken” dir. Farklı ülkelerden ve farklı disiplinlerden gelen on yedi uzmanın konuşmacı olarak katıldığı toplantı, “Neredeyiz?”, “Bizi ne bekliyor?” ve “Ne yapmalıyız?” soruları aracılığıyla önümüzdeki 10 yıl içinde konut ve kent araştırmacılarının çalışmalarını yoğunlaştıracakları araştırma sorularının belirlenmesi hedefliyor. 2–3 Temmuz 2010 tarihleri arasında ise doktora öğrencilerini kapsayan “Yeni Konut Araştırmacıları Kolokyumu / New Housing Researchers Colloquium” (NHR2010) düzenlenmiştir.

Daha fazla bilgi için tıklayınız.

ENHR 2010 Organizasyon Komitesi
A. Sule OZUEKREN, Chair & Convenor
Ahsen OZSOY, Convenor
Ozge BILGINOGULLARI, Secretariat
Ferhan GEZICI, Ozlem OZCEVIK, Co-ordination of workshops
Fulin BOLEN, Funda YIRMIBESOGLU, Neslihan AYDIN YONET, Study Tours Organisation
Elmira GUR, Seden ACUN OZGUNLER, Gülseren EROL, Önen GUNOZ, Husne CAVLAK, Ecehan Esra TOP, Yekta IPEK, Remzija MERT, Co-ordination of Conference Documentation
Ebru ERGOZ KARAHAN, NHR 2010 Representative

10 Haziran 2010 Perşembe

Atölye, "Sustainable Urban Regeneration - Kağıthane"

31 Mayıs 2010 tarihinde Pratt Institute (NY) Urban Planning master programı öğrencileri ile Sustainable Urban Regeneration (Kağıthane) atölyesi kapsamında Taşkışla'ya gelmişlerdir. 31 Mayıs tarihinde İstanbul ve New York ile ilgili sunuşların ardından yapılan atölye çalışmalarının sonuçları 10 Haziran 2010 tarihinde sunulmuştur.

9 Haziran 2010 Çarşamba

Yarışma, "Eko-Kent Tasarım Ulusal Proje Fikir Yarışması"nda Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü öğrencilerine ödül

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik düzenlenen "Eko-Kent Tasarım Ulusal Proje Fikir Yarışması" 31.05.2010 tarihinde yapılan jüri toplantısı ile sonuçlanmıştır.

Yarışma ile doğa ile kent ilişkisini belirleyen, kaynaklar-kullanım-koruma dengesini sağlayarak, kentlerimizin planlanması, tasarımı ve yapılanmasına yönelen disiplinlerde eğitim gören öğrencilerin ekoloji ile barışık kentler planlayabilmelerini teşvik etmek amaçlanmıştır.

Lisans kategorisi sonuçlarına göre Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü öğrencilerinden Beyza ŞEN'in içinde bulunduğu grup (Duygu ERGİN, Eda Irmak TÜREYYEN) Birincilik Ödülü, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü öğrencilerinden Alican İNAL'ın içinde bulunduğu grup (İdil YÜCEL SEREN, Damla TURAN, Erhan KEÇEBAŞOĞLU) İkincilik Ödülü almaya hak kazanmışlardır.

Lisansüstü kategorisi sonuçlarına göre ise Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü lisansüstü programları öğrencilerinden Elvin ÖZDEMİR'in içinde bulunduğu grup (Onurcan ÇAKIR, Esra CAN, Deniz TAVLI) Birincilik Ödülü almaya hak kazanmışlardır.

Öğrencilerimizi bu başarılarından dolayı kutluyoruz.

Yarışma, "Kadın Dostu Mekanlar Kentsel Tasarım Öğrenci Yarışması"nda Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü öğrencisi Caner Doğançayır'a ödül


Birleşmiş Milletler Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı çerçevesinde 2010 yılı için düzenlenen "Kadın Dostu Mekanlar Kentsel Tasarım Öğrenci Yarışması"nda Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü öğrencilerinden Caner Doğançayır'ın içinde bulunduğu grup Üçüncülük Ödülü kazanmıştır.

"Kadın Dostu Mekanlar Kentsel Tasarım Öğrenci Yarışması ile, başta kadınlar olmak üzere tüm dezavantajlı gruplara özgü ihtiyaçların ve beklentilerin karşılanabileceği, onların yaşamlarını kolaylaştıracak, kentsel yaşama etkin katılımlarını sağlayacak örnek kamusal mekanların yaratılması amaçlanmıştır. Bu Yarışmanın ilki kadar önemli bir diğer amacı, mimarlık, şehir ve bölge planlama, peyzaj mimarlığı ve kentsel tasarım eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin yaratıcı fikirlerini ortaya koymalarına ve konunun gençler tarafından tartışılmasına zemin oluşturmaktır." (Tunga Tüzer)

1.Ödül: Ayşe TATLI (ODTÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü) ve Murat TAŞ (ODTÜ - Mimarlık Bölümü)

Proje Hakkında: Keçiören ve Mamak'ta yaşayan kadınların çoğu; sosyal hayata tutunmaya çalışmaktadır; eğitim görmeye ve bir işte çalışmaya gereksinim duymaktadır. Kadınların; kentte, yaşadığı mahallede, sokakta kendini ait hissedebileceği; ailesi, arkadaşları ya da kendi başına güvenli bir şekilde kaliteli vakit geçirebileceği ; ihtiyaçlarını karşılayabileceği, kendini rahat ifade edebileceği mekanlar tasarlamak bu projenin amacıdır. Mutlu ve güçlü bir kadın için hem ekonomik hem de sosyal faydanın sağlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda eğitim, sağlık, ticaret ve sosyo-kültürel hizmet alanları tasarlanmıştır ; evsiz kadınlar için sığınma evi de düzenlenmiştir.

2.Ödül: Alp Tekin ÇETİN'e (Çukurova Üniversitesi - Mimarlık Bölümü)

Proje Hakkında: Kadın ve dezavantajlı grupların haklarına duyarlı toplumsal bir bilincin oluşturulup, halkın etkin katılımı ile sürekliliğinin sağlanması; fiziksel olarak fonksiyonelliğin oluşturulması amaçlanmaktadır. Günde bir kez bile olsa, kentliye kadın haklarını hatırlatabilmek amacı ile sosyal bağlayıcı program önerilmiştir: Tanıtım kutusu; kadın dostu mekânlardaki faaliyetler hakkında bilgi sunar. Mobil mekan; sürdürülebilirliği sağlamak için konteynır çözümlemesi ile siluette kalıcı olmayıp nötr bir yaklaşımla fonksiyonlarını gerçekleştirir. Kentsel boyalar; renkli donatılar, korkuluklar, kaldırım taşlarının, ve benzeri alanların bir bölümünün projeye destek amacıyla kırmızı renkte boyanmasını kapsar. Kırmızı rengin etkiyi güçlendirebileceği düşünülmüştür.

3.Ödül: Ekin BOZKURT (MSGÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü), Caner DOĞANÇAYIR (İTÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü), İrem ANIK (MSGÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü) ve Tuba KOLAT'a (MSGÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)

Proje Hakkında: Projede, kadınların kentin bir parçası olduğunu, kamusal alanları aktif olarak kullanabileceğini, kendini ifade ve temsil edebileceğinin farkına varılmasını sağlamak amaçlandı. İstanbul Esatpaşa'da yaşayan kadınlar ile görüşülerek, sorunları ve beklentileri tespit edildi. Kentin monoton düzenlerine, farklı kullanıcıları göz ardı eden bölünmüşlüğüne karşı bir duruş olarak; dinamik, kurgusal, işlevsel, birbiriyle çapraz geçişlerle ilişkilendirilmiş bir sistem önerildi. Sosyal boyutta - görünmeyen emeğin iş gücüne katılımı, bilgilendirme ve dayanışma merkezi, ve benzeri konular; fiziksel boyutta - altyapı eksiklikleri, kentsel donatıların yetersizliği ve güvenlik konularında da çözümler üretildi.


Üçüncülük ödülü kazanan proje:



Caner'i bu başarısından dolayı kutluyoruz.

Seminer, "Looking for Spatial Effects: Some Examples on Economic Geography of Poland"

ERASMUS Öğretim Elemanı Değişim Programı kapsamında Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü'nü ziyaret eden Polonya’nın Poznan - Adam Mickiewicz Üniversitesi Sosyo-Ekonomik Coğrafya ve Mekansal Yönetim Enstitüsü’nden Dr. Tomasz Kossowski, 27 Mayıs 2010 tarihinde "Looking for Spatial Effects: Some Examples on Economic Geography of Poland" konulu bir seminer vermiştir.

Taşkışla Günü

İTÜ gelenekleri ve sürekliliği içinde Taşkışla'nın eğitim kültür binası işleviyle korunmasına katkıda bulunmak amacıyla 1990 yılında kurulmuş olan Taşkışla Eğitim ve Kültür Derneği Taşkışla'da öğrenim görmüş bütün İstanbul Teknik Üniversitelileri biraraya getirmek için her yıl Mayıs'ın 4. Cumartesi'ne denk gelecek şekilde “Taşkışla Günü” düzenlemektedir. Geleneksel Taşkışla Günü, bu yıl 29 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilmiştir. Taşkışla Günü tanıtım için bknz.

Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Doktora Seminerleri

Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Doktora Seminerleri bu yıl 13 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Doktora Seminerleri

13 Mayıs 2010 Mete Başar Baypınar

EKONOMİK KÜRESELLEŞME VE TÜRKİYE DE BÖLGESEL EŞİTSİZLİKLER: ÜRETKENLİK ARTIŞI VE YAKINSAMA ÜZERİNE MEKANSAL BİR ANALİZ
ECONOMIC GLOBALIZATION REGIONAL INEQUALITIES IN TURKEY: A SPATIAL ANALYSIS ON PRODUCTIVITY GROWTH AND CONVERGENCE
Mete Başar BAYPINAR, Ocak 2010
Danışman: Prof.Dr. Gülden ERKUT


Özet: Bu çalışma, ekonomik küreselleşme ve 1990‐2000 döneminde Türkiye’de kişibaşına üretkenlik oranlarındaki bölgesel eşitsizlikler üzerinedir. Küreselleşmeye ilişkin tartışmalarda ekonomik eylemlerin yığılmakta olduğu küresel kentler ve yakın çevrelerindeki bölgelerin oluşturduğu ulus‐ötesi bir sistemin ortaya çıkışına değinilmektedir. Türkiye gibi gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde de metropoliten bölgeler bu sistemin parçası olmaktadır. Bu olgunun ülke‐içi bölgesel eşitsizliklerde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Neo‐klasik büyüme teorisi mutlak yakınsama ve uzun vadede bölgesel eşitsizliklerin azalmasını öngörürken, neo‐klasik sonrası teoriler bölelerarası eşitsizliklerin içsel teknolojik gelişme ve komşu bölgelere mekansal taşma etkileri nedeniyle azalmayabileceğine işaret etmektedir. Ampirik çalışmalar ayrıca doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik eylemlerin yığılmasındaki rolüne işaret etmektedir. Dahası, bu yatırımların bölgesel üretkenlik düzeylerine etkisi bulunabilir. Bu çalışma, Türkiye’de istihdam artışının metropolitan şehirler ve çevresinde kümelendiğini ve hızlı nüfus artışı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Ancak hızlı nüfus artışı işçi başına düşen üretkenliği azaltmaktadır. Başlangıçta daha fakir olan, ancak daha üretken bölgelere yakın konumdaki bölgelerde üretkenlik daha hızlı artmıştır. Girişimcilik ve beşeri sermayede ortalamanın üzerinde artış üretkenlik artışını olumlu etkilemektedir. Yakın bölgede büyük yabancı sermayeli şirketler bulunmasının üretkenlik üzerinde hafif etkisi olduğu da gözlenmiştir. Koşullu beta yakınsaması bulunmakla beraber, Türkiye’nin doğu ve batı kısımları arasındaki üretkenlik farklılıklarının uzun süre kalıcı olacağı beklenmektedir.

18 Mayıs 2010 Süleyman Balyemez

KENTSEL MEKÂNIN, DEPREM RİSKLERİNİN AZALTILMASINA YÖNELİK YENİDEN ORGANİZASYONU VE BİR TOPLUMSAL KATILIM SÜRECİ
REORGANIZATION OF URBAN SPACE IN ORDER TO MITIGATE EARTHQUAKE RISKS, AND A PROCESS FOR SOCIAL PARTICIPATION
Süleyman BALYEMEZ, Şubat 2010
Danışman: Prof. Dr. Lale BERKÖZ

Özet: Toplumun öznesi olduğu konularda toplumsal katılımın sağlanması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Öznenin tasfiye edildiği süreçlerin başarısızlığı ve yol açtığı sorunlar örnekleriyle gündemde yer tutmaktadır. Öte yandan, toplumsal katılımın sağlanmasına yönelik yerleşik bir kültürden söz etmenin mümkün olmadığı yönetim anlayışında, bunun araçlarına dair de engin bir ufuk oluşamamaktadır. Araştırma kapsamında, deprem riski yüksek bir bölgede, yöre sakinlerinin olası risk azaltma politika ve eylemleri karşısındaki tutumları analiz edilmiştir. Toplumsal barış ve adalet temelinde, toplumu oluşturan farklı katmanların gerek kendi aralarında, gerekse kamu yönetimi ile uzlaşmalarının koşulları irdelenmiştir. Elde edilen bulgular, toplumun güvenli bir çevrede yaşamak için işbirliğine açık ve hevesli olduğunu, ancak kamu yönetimine duyulan güvensizliğin böyle bir işbirliğinin önünde engel teşkil edebilecek boyutlarda olduğunu göstermektedir. Buna rağmen, belli taleplerin sağlanması halinde güçlü bir uzlaşma zemininin var olduğu görülmektedir. Deprem risklerinin azaltılması ve kentsel yenileme/yenileştirme gibi iki karmaşık ve çok bileşenli sürecin bileşkesinden oluşan böyle bir eylemler dizgesinin hayata geçirilmesi, yönetim tarafında politik kararlılık ve kapasite yeterliliği, toplum tarafında ise işbirliği ve bilinçli olmayı öncelikle gerektirmektedir. Bu çerçevede, siyasilerin yaklaşımlarını belirlemeye yönelen bir araştırma daha gerçekleştirilmiştir. Her iki çalışma da içerik, kapsam ve yöntemleri ile risk azaltma, kentsel yenileme ve toplumsal katılım konularında literatüre yeni katkılar sağlamaktadır. Saha çalışmalarının kurgulanmasından başlayarak, uygulanması, değerlendirilmesi ve ilişkilendirmelerin yapılarak sonuçlandırılması aşamalarında başvurulan yöntemlerle bütünsel bir sürecin işleyişini ortaya koyan yaklaşım, bu bağlamda literatürde bir ilki temsil etmektedir. Özetle, bu çalışma, deprem riski yüksek bir bölgede, kentsel mekânın deprem risklerinin azaltılmasına yönelik yeniden organizasyonunda nitelikli toplumsal katılımın sağlanabilmesi için, saha araştırmaları ile denenen ve desteklenen yeni bir yöntem sunmaktadır.

20 Mayıs 2010 Aliye Ahu Akgün

RURAL AREAS AS PROMISING HOT SPOTS: SUSTAINABLE RURAL DEVELOPMENT SCENARIOS
UMUT VEREN ÇEKİM NOKTALARI OLARAK KIRSAL ALANLAR: SÜRDÜRÜLEBİLİR KIRSAL GELİŞME SENARYOLARI
Aliye Ahu GÜLÜMSER AKGÜN, Kasım 2009
Danışman: Doç. Dr. Tüzin BAYCAN LEVENT


Özet: Bu çalışma, “Kırsal alanlar sürdürülebilirlik ve sürekliliklerini devam ettirirken aynı zamanda çekim noktaları olabilirler mi?” sorusuna cevap vermeye çalışmaktadır. Bu soruya cevap verebilmek üzere çalışma ekonomik çeşitlilik sağlama yönünde kırsal alanlardaki olanakları irdelemeyi ve sürdürülebilir kırsal gelişme
senaryoları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla ve çağdaş bir sürdürülebilir kırsal gelişme yaklaşımı kapsamında çalışma, sürdürülebilir kırsal gelişme tartışmaları ile kırsal alanlarda yakın geçmişte meydana gelmiş değişimlerin yarattığı karmaşık durumu aydınlatmak üzere çoklu yöntem çözümleme tekniklerini
uygulamaktadır. Çalışmada kullanılan veri ve bilgiler Türkiye İstatistik Kurumu, Avrupa Toplulukları İstatistik Ofisi, Dünya Bankası, ve Gıda ve Tarım Örgütü veri bankaları gibi farklı kaynaklara ve Türkiye ile Avrupa’daki kırsal yerleşimlerde yapılan saha araştırmalarına dayanmaktadır. Çalışmanın sonuçları, Avrupa ile Türkiye
arasındaki farklılıkların yanı sıra Avrupa’da aynı coğrafyadaki kırsal yerleşmeler arasındaki farklılıkları ve çok çeşitliliğini ortaya koymaktadır. Sonuçlar, sosyal çevrenin ve yerelliğin kırsal çevrede ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca ortaya konan kırsal çekim noktası senaryolarının sonuçları da, kırsal yerleşme sakinlerinin yenilikçi bir gelecek için katılımcı olma ve süreçte etkin bir rol almayı istediklerini ancak uygulamada sorun yaşandığını göstermektedir. Bu durum, gelecekteki araştırma gündemini, bu senoryaların nasıl gerçekleştirilebileceği ve işlevselleştirilebileceği olarak ortaya koymaktadır.

31 Mayıs 2010 Serdar Kaya

A QUANTITATIVE METHOD SUGGESTION FOR THE ANALYSIS OF THE DYNAMIC STRUCTURE OF URBAN PATTERN
KENTSEL DOKUNUN DİNAMİK YAPISININ ANALİZİNE YÖNELİK SAYISAL YÖNTEM ÖNERİSİ
Hasan Serdar KAYA, Nisan 2010
Danışman: Prof. Dr. Fulin BÖLEN


Özet: Kentsel doku zaman içinde değişen koşullara göre değişen dinamik bir yapıya sahiptir. Her yerleşmenin bu değişim süreciyle oluşan kendine özgü morfolojisi ve doku karakteri olması, dokunun biçimsel özelliklerinden bağımsız olan birtakım ilkelerin sistemin işleyiş ve düzeninde etkili olduğunu göstermektedir. Değişim sürecinde doku karakterine yabancı müdahaleler dokunun kendine özgü karakterini bozar. Bu tür, geleneksel yöntemlerle ölçülmesi zor olan doku karakterinin ve dokuya müdahale etkilerinin incelenmesi, mekânsal organizasyonun işleyişini anlamaya katkıda bulunurken, biçim yerine dokunun mekânsal organizasyonunu değerlendirme yaklaşımı ile farklı dokulara sahip yerleşmelerin karşılaştırılmasına da olanak tanımaktadır.Bu çalışmada kentsel dokunun zaman içindeki değişim süreci farklı matematiksel analiz yöntemleri ile incelenmiştir. Değişimi incelemek üzere kullanılan parametreler temel olarak, biçimsel, yaya kullanımı‐algı, mekansal ilişki ve değişim özellikleri olmak üzere dört gruba ayrılmaktadır. Farklı dokuların değişimi ile ölçüm sonuçları karşılaştırıldığında, kentsel dokudaki planlı ve kendiliğinden gelişim şeklindeki iki farklı değişim türünün, dokunun yapısını farklı şekilde etkilediği belirlenmiştir. Büyük ölçekli mekansal değişimler daha kısa sürede değerlerin daha fazla değişmesine yol açmaktadır. Dokuda belirgin değişim olan
dönemlerde fraktal boyutun da önemli ölçüde farklılaşması, doku özellikleri ile fraktal boyut arasındaki ilişkiyi yansıtmaktadır. Diğer yandan, İstanbul’da seçilmiş olan üç örneklem alanının fraktal boyut değerlerinin dünyadaki diğer örneklerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum birçok farklı kültür ve zengin doğal çevrenin etkisi ile evrimleşen dokunun daha yüksek bir karmaşıklık düzeyine sahip olduğunu göstermektedir. Kentsel dokunun çoklu fraktal bir yapıya sahip olduğu ve fraktal boyutun kendiliğinden gelişim sürecinde artarak 1,7‐18 değerlerine yakınsadığı görülmektedir.

3 Haziran 2010 Ayşenur Albayrak

BÖLGESEL REKABET GÜCÜ VE YENİLİKÇİLİK: İSTANBUL VE DOĞU MARMARA BÖLGESİ / OTOMOTİV SEKTÖRÜ
REGIONAL COMPETITIVENESS AND INNOVATIVENESS: ISTANBUL AND EASTERN MARMARA REGION / AUTOMOTIV INDUSTRY
Ayşe Nur ALBAYRAK, Aralık 2009
Danışman: Prof. Dr. Gülden ERKUT

Özet: Bu çalışma iki ana amaca yönelik olarak kurgulanmıştır. Öncelikli amaç Türkiye’deki bölgelerin rekabet gücünün kaynağını açıklayan bir bölgesel rekabet gücü endeksinin geliştirilmesi ve mevcut Düzey 2 bölgelerinin bu endekse göre değerlendirilmesidir. Bu amaca yönelik olarak rekabet gücü faktörleri belirlenmiş ve rekabet gücü endeksini oluşturan beş alt‐endeks tanımlanmıştır. Bu alt‐endeksler yenilikçi ekonomik çevre, nitelikli işgücü, sanayi, ekonomik aktiflik ve turizm‐ticaret olarak sıralanmaktadır. Bu aşamada Temel Bileşen Analizi ve hiyerarşik kümeleme analizinden yararlanılmış ve sonuçlar Arc‐GIS programı ile mekânsal olarak ifade edilmiştir. Tez bir alan çalışmasıyla tamamlanmıştır. Alan çalışmasının amacı İstanbul ve Doğu Marmara Bölgesinde kümelenen otomotiv sektörünün rekabet gücü üzerinde etkili olan faktörlerin ve yenilikçilik‐rekabet gücü ilişkisinin açıklanmasıdır. Yenilikçilik ve rekabet gücü ilişkisini açıklamak için otomotiv firmalarında yapılan anketlerden yararlanılmıştır. Firma rekabet stratejileri ve yakınlık başlıkları adı altında belirlenen rekabet gücü faktörleri temel bileşen analizi ile belirlenmiş, yenilikçilik ve rekabet gücü arasındaki ilişki regresyon analizi ile tanımlanmıştır. Analiz sonuçları yenilikçiliğin rekabet gücünü pozitif etkilediğini göstermektedir. Araştırma sonuçları daha etkili kentsel ve bölgesel stratejilerin geliştirilebilmesi için rekabet gücünün kaynaklarının tanımlanmasına ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Çünkü her kent ve bölge rekabet gücü performansını etkileyen özgün unsurlara sahiptir.

7 Haziran 2010 Pazartesi

Taşkışla'da seminer dizisi 8-10 Haziran 2010


Davide Deriu
Lectures and Seminar Series
8 - 10 June 2010
ITU Faculty of Architecture International Lecture Series


The city in the field of aerial vision
Tuesday, 8 June 2010, 12:30pm, Taşkışla room 134

The lecture will explore the impact of aerial visuality on the image of the modern city. A broad historical sweep, ranging from the imaginary bird’s-eye views of the Renaissance down to the age of the camera, will show a variety of ways in which cities have been historically seen and comprehended from the air. The lecture will focus in particular on the advent of photography and will discuss the aesthetics and politics of representation that emerged in the early twentieth century, when architecture became closely intertwined with mass media.


Picturing Modern Ankara: ‘New Turkey’ in Western Imagination
Wednesday, 9 June 2010, 12:30pm, Taşkışla room 134

Much has been written about the involvement of European artists, architects and planners in the making of modern Ankara. But how was this extraordinary event viewed from the West? At a critical historical juncture, in which the geopolitical space of the Orient was being radically reconfigured, Ankara provided an unexpected terrain of cross-cultural encounters between East and West. The lecture discusses a range of impressions of Ankara that were registered by travel writers and other authors in the early Republican period, so as to question how literature shaped the western perception of ‘New Turkey’.


Reading Pamuk’s Istanbul
Thursday, 10 June 2010, 12:30pm, Taşkışla room 134

Subject of an extensive discussion in Turkey as well as abroad, the work of Orhan Pamuk raises a number of critical issues to those concerned with architecture and the city. This seminar proposes some possible interpretative keys that will serve to open up a debate about Pamuk’s literary depictions of Istanbul, with particular reference to issues of memory, identity, and urban experience.




Davide Deriu is a Post-doctoral Research Fellow in the Department of Architecture at the University of Westminster, London. He graduated in architecture from Politecnico di Torino, Italy, and specialised in history and theory at the Bartlett, University College London. He has been a research fellow at the Canadian Center for Architecture and the Paul Mellon Centre for Studies in British Art, and taught at METU Ankara as well as UCL and various other universities in Britain. His main research interests lie at the intersection between architectural history and visual culture, with a focus on urban representations in photography, film, and literature. Ongoing projects include a book on urbanism and the aerial imaginary and an edited issue of the London Journal entitled ‘Eyes over London’. He is also co-organising the forthcoming international conference ‘Emerging Landscapes: Between Production and Representation’ at the University of Westminster (25-27 June 2010).


all welcome, no need for reservation, for information: Aslıhan Şenel, senelas@itu.edu.tr

2 Haziran 2010 Çarşamba

Dr. Tomasz Kossowski Semineri, "Mekansal Ekonometrik Araştırmalar ve Polonya’da Ekonomik Coğrafya"

Poznan Adam Mickiewicz University, Institute of Socio-Economic Geography and Spatial Management öğretim üyelerinden Dr. Tomasz Kossowski, 25.05.2010 – 02.06.2010 tarihleri arasında, Bölge Planlama Programı Yüksek Lisans öğrencilerine ve Şehir ve Bölge Planlaması Doktora öğrencilerine "Mekansal Ekonometrik Araştırmalar ve Polonya’da Ekonomik Coğrafya" konulu seminer vermiştir.

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Açık Kapı 2010 Mimarlık Festivali

Arkitera Mimarlık Merkezi'nin AÇIK KAPI 2010 MİMARLIK FESTİVALİ Kapsamında İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Binası 24 Mayıs 2010 günü saat 12.30-13.00 arasında açıktır.

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Öğrencilerimizin Eskişehir Valiliği Lüle Taşı Yarışması başarıları

Eskişehir Valiliği tarafından 18 Ocak-30 Mayıs 2010 tarihleri arasında lüle taşının tasarımında yeni ve farklı alanlar oluşturarak lüle taşının ekonomik değerini artırmak, günlük kullanım alanını genişleterek ekonomik anlamda katma değer üretmek için lüle taşı tasarım yarışması düzenlendi.
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü yeni mezunumuz Sinem Hallı (ITU EUTB'10) “öğrenci" kategorisinde 2.’lik ödülü aldı. Birinci seçilemeyen “profesyonel” kategorisinde ise Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunlarımızdan Burcu Büyükünal (ITU EÜTB'03) 2.’lik ödülü, Ongun Bilsel (ITU EÜTB'04) ise 3.’lük ödülü aldılar.
Sinem Hallı, Burcu Büyükünal ve Ongun Bilsel ödüllerini alırken:

Sinem Hallı'nın 2.'lik ödülü aldığı "Yazılı kol düğmesi" tasarımı:

13 Mayıs 2010 Perşembe

MG Design'dan IF ve Red Dot ödüllü tasarımlar


Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümümüz mezunlarından Seyman Çay'ın (ITU EUTB 00') ortaklarından olduğu MG Design, bu yıl üç ürünüyle üç Red Dot ve iki IF tasarım ödülü aldı. Tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

11 Mayıs 2010 Salı

Seminer :Ekmel Ertan, "Interactive Art"

Bilişim Anabilim Dalı, Mimari Tasarımda Bilişim Programı, Seminer dersi kapsamında

Seminer : “Etkişimli Sanat/Interactive Art”
Konuk : Ekmel Ertan*
Tarih : 11 Mayıs 2010, Salı
Yer : Taşkışla, 134, Doktora Odası
Saat : 12:00- 13:30

* Beden-İşlemsel Sanatlar (BIS) Kurucusu ve Sanat Yönetmeni

http://www.amberplatform.org/

30 Nisan 2010 Cuma

Sunum : Patrice de Rendiger, "Green Attitutes in Architecture" ve Natalya Zhukovskaya, "Traditional Timber Architecture in Siberia"

"Green Attitutes in Architecture",
Patrice de Rendiger, Ecole Nationale Supérieure d'Architecture et de Paysage de Bordeaux öğretim üyesi

"Traditional Timber Architecture in Siberia",
Natalya Zhukovskaya, Baïkal International Summer Restoration and Preservation School bölüm başkanı.


Tarih : 30 Nisan 2010, Cuma
Saat : 12.30-14.30
Yer : Taşkışla, 127 no'lu salon

22 Nisan 2010 Perşembe

Seminer : Turgay Ateş, "Turgay Ateş Projeleri Tanıtımı"

İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü "Perşembe Seminerleri" kapsamında seminer,
"Turgay Ateş Projeleri Tanıtımı", Turgay ATEŞ

Tarih : 22 Nisan 2010, Perşembe
Saat : 12:30-13:30
Yer : Taşkışla, 109 no'lu salon

15 Nisan 2010 Perşembe

Konferans : Erginoğlu & Çalışlar

"Erginoğlu & Çalışlar Konferansı"

Tarih : 8 Mart 2010
Saat : 17:00
Yer : Taşkışla, 109 no'lu salon

Seminer : Prof. Klaus Krippendorff, "Human-centered Design: Epistemology, Principles and Key Concepts"

ITU International Design Lectures

"Human-centered Design: Epistemology, Principles and Key Concepts"

Professor Klaus Krippendorff,
University of Pennsylvania

Tarih : 11 Mart 2010, Perşembe
Saat : 17.00
Yer : Taşkışla, Salon 213


Klaus Krippendorff, born in 1932 in Germany, had an engineering degree from the State Engineering School Hanover in 1954. He graduated as diplom-designer from the Ulm School of Design (Hochschule für Gestaltung Ulm) in 1961. In 1967, he received his Ph.D. in communications from the University of Illinois at Urbana-Champaign. In 1964, he joined the Annenberg School for Communication at the University of Pennsylvania, where he is now a professor of communication. Professor Krippendorff’s research expertise span from epistemology to design: Social constructivist epistemology and second-order cybernetics, Mathematical foundations of cybernetics, systems theory, communication and information theories, Content analysis, Reliability analysis, including Krippendorff's Alpha, Emancipatory theory and critical scholarship, Product Semantics , Human-centered design principles for the information age. Krippendorff was awarded the Norbert Wiener Medal in Cybernetics in gold by the American Society for Cybernetics for his contributions to cybernetics in 2001, and the Norbert Wiener/Hermann Schmidt Prize by the German Society for Cybernetics and German Society for Pedagogy and Information in 2004. Prof. Krippendorff has published widely on cybernetics , methodology in the social sciences, communication, discourse and design. Among his major works are Content Analysis: An Introduction to its Methodology (1980), Product Semantics, wiith R. Butter (Eds.) Design Issues; Special Issue (1989), Design: A Discourse on Meaning; A Work Book (1994), Design in the Age of Information, A Report to the National Science Foundation (NSF). (1997) , The Semantic Turn; A New Foundation for Design (2006), The Content Analysis Reader, with M. A. Bock (Eds.). (2008), and On Communicating; Otherness, Meaning, and Information. F. Bermejo (Ed.) (2009).

http://www.asc.upenn.edu/usr/krippendorff/

Seminer : Deniz Aslan, "Peyzajın Mimarlık Hali"

İTÜ Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü "Perşembe Seminerleri" kapsamında,

"Peyzajın Mimarlık Hali"
Deniz ASLAN

Tarih : 08 Nisan 2010, Perşembe
Saat : 12:30-13:30
Yer : Taşkışla, 109 no'lu salon

Seminer : Ekmel Ertan, "Etkişimli Sanat/Interactive Art"

"Mimari Tasarımda Bilişim" programı, seminer dersi kapsamında,

"Etkişimli Sanat/Interactive Art"
Ekmel Ertan

Tarih : 06 Nisan 2010, Salı
Saat : 12:30- 13:30
Yer : Taşkışla, 134 no'lu oda


Ekmel Ertan : Beden-İşlemsel Sanatlar (BIS) Kurucusu ve Sanat Yönetmeni
http://www.amberplatform.org/

Açılış : Taşkışla 109, Nezih Eldem Konferans Salonu

Taşkışla 109, Nezih Eldem Konferans Salonu yenilenerek 12 Nisan'da düzenlenen kokteyl ile yeniden açılmıştır.

Seminer : Belemir Dalokay, "Bir Peyzaj Öğretisi Olarak Kampüs Tasarımı"

ITU Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü "Perşembe Seminerleri" kapsamında,

"Bir Peyzaj Öğretisi Olarak Kampüs Tasarımı"
Peyzaj Mimarı Belemir DALOKAY


Tarih : 15 Nisan 2010, Perşembe
Saat : 12:30-13:30
Yer : Taşkışla, 109 no'lu salon

Konferans : Prof. Pattabi Ganapathi Raman, "Narrative Shifts in Architecture - with a particular reference to South Africa"

"NARRATIVE SHIFTS IN ARCHITECTURE - with a particular reference to South Africa"

Prof. Pattabi Ganapathi RAMAN

Tarih : 15 Nisan 2010, Persembe
Saat : 12:30
Yer : Taşkışla, 213 no'lu derslik

1 Nisan 2010 Perşembe

Seminer : Ata Turak, "Süper Grafik Kimliklendirme"

İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü "Perşembe Seminerleri" kapsamında, Peyzaj Mimarı Ata TURAK tarafından, "Süper Grafik Kimliklendirme" konulu seminer verilmiştir.


Tarih : 25 Mart 2010, Perşembe
Saat : 12:30-13:30
Yer : Taşkışla, 127 nolu salon




ITU International Design Lectures : Dr. Otto von Busch, "Hacking Innovation"

ITU International Design Lectures

Hacking Innovation

Dr. Otto von Busch
HDK - University of Gothenburg

Tarih : 5 Nisan 2010, Pazartesi
Saat : 16.00
Yer : ITU Taşkışla, Salon 109

Otto von Busch is a researcher at the School of Craft and Design at University of Gothenburg-Sweden. He holds a PhD from University of Gothenburg with the title: FASHION-able: Hacktivism and Engaged Fashion Design (2008). He has a background in arts, craft, design and theory and has been affiliated with the Dept. of Industrial Product Design at ITU, Istanbul since 2004. In his research he explores the emergence of a new “hacktivist” designer role, where the designer engages participants to reform design, reclaim authorship and use design as a tool for empowerment.

Konferans : Marina Hammerle, "Architecture in Vorarlberg - a sign of civic pride, Modernity of Ecology"

"Architecture in Vorarlberg - a sign of civic pride, MODERNITY OF ECOLOGY"

MARINA HÄMMERLE
Vorarlberg Architecture Institute

Tarih: 01 NİSAN 2010, PERŞEMBE
Saat: 17.00
Yer: TAŞKIŞLA, 213

İTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ
DİSİPLİNLERARASI KENTSEL TASARIM YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Marina Hämmerle (Mimar) _ Kısa Biyografi
1960 Lustenau, Avusturya doğumlu. 1978-1987 yılları arasında Viyana Uygulamalı Güzel Sanatlar Yüksekokulu (Hochschule für Angewandte Kunst Wien)'nda Uygulamalı Sanat, İç Mimari ve Mimarlık eğitimi aldı. 1987-2005 yılları arasında çeşitli mimarlık ofislerinde proje yürütücülüğü yaptı, Viyana'da, Asturia'da (İspanya) ve Vorarlberg'de kendi mimarlık atölyesini kurdu ve proje gruplarıyla çalıştı. 1999-2005 yılalrı arasında Vorarlberg Merkezi Mimarlar Birliği'nin yürütme kurulu üyeliği, 2002-2005 arasında Başkanlığını yaptı. 2009 yılından beri Viyana'da Başbakanlık Yapı Kültürü Komisyonu Danışma Kurulu üyesidir. 2005 yılından beri Vorarlberg Mimarlık Enstitüsü (VAi_Vorarlberger Architektur Institut)'nün direktörlüğünü yürütmektedir.

15 Mart 2010 Pazartesi

ERGİNOĞLU& ÇALIŞLAR İÇ MİMARLIK ÖĞRENCİLERİ İLE BULUŞTU




İç Mimarlık Bölümü 8 Mart 2010 Tarihinde İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla 109 no'lu salonda s Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık Bürosu konferansını gerçekleştirdi. Ofis çalışmalarını ve mimarlığa bakışlarını aktardıkları konferans öğrencilerimizden büyük ilgi gördü

13 Mart 2010 Cumartesi

Seminer: Esra Demircioğlu

Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü araştırma görevlilerinden Esra Demircioğlu, 17 Mart 2010 çarşamba günü saat 13.00-14.00 arasında Çevre Şehircilik UYGAR Merkezinde Planlama ve Kamu Ölçmeleri başlıklı bir seminer verecektir.

Seminer: Ryohei Nakamura

Okayama Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Prof. Ryohei Nakamura 15 Mart tarihinde "Effects of Agglomeration Economies, Migration, and Income Transfers on the Change in Regional Income Disparities" başlıklı bir sunuş yapmıştır.

10 Mart 2010 Çarşamba

Yarışma, "En Betonik Fikirler"

Akçansa firmasının, üniversitelerin inşaat mühendisliği ve mimarlık bölümü öğrencileri için düzenlediği "En Betonik Fikirler Yarışması"nda İTÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri  Utku Külahçı, Esin Özkula ve Remzija Mert birinci oldu.

iç mimarlık öğrencileri sahne tasarımı çalıştayı





iç mimarlık programı dördüncü sınıf öğrencileri Sn. Sumruhan Koçoğlu başkanlığında , 16-19 kasım 2010 tarihleri arasında;
''Sahne anlatısında dekor üretimi:Tiyatro Dekorları''
isimli bir workshop gerçekleştirdiler..




Yarışma, "Altındağ Doğa Parkı Peyzaj Tasarımı Öğrenci Proje Yarışması" Sonuçlandı



Altındağ Doğa Parkı Peyzaj Tasarımı Öğrenci Proje Yarışması'nda İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden;

Neşe ÇAKIR Gizem KOLAT, Enverina QORRAJ, BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ,
Gülce KANTÜRER, Volkan ŞENOL, Ece Sıla BORA, Damla TURAN, Satınalma,
Semiha ALTINTAŞ, Esma Selen AKSOY, Cansu ALMALI, 2.MANSİYON aldılar.



http://www.arkitera.com/y1112-altindag-doga-parki-peyzaj-tasarimi-ogrenci-proje-yarismasi.html

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından ve Altındağ Belediyesi’nin katkı ve katılımlarıyla açılan “Altındağ Doğa Parkı Peyzaj Tasarımı Öğrenci Proje Yarışması”, Ankara Çevre Yolu’na bitişik ve orta yoğunluklu yerleşim alanının içerisinde “Payamlıtepe Mesire Alanı” olarak bilinen araziyi konu ediniyor. Kuzeye doğru manzaraya sahip olan, mevcut seyrek bitkisel dokusu ve vadi oluşumu ile yaklaşık 24 hektarlık bir alanı kapsayan arazi, düşük-orta gelirli yerleşim alanı olan Beşikkaya ve Karapürçek mahallelerinin arasında yer alıyor.

Mevcut topografik ve morfolojik yapı içerisinde yer alan yamaçlar ve yüzeyler, söz konusu yarışma alanında “vadi peyzajı”na ve alan perspektifine artı değerler katıyor; yerleşim alanı içerisinde ve yakın çevrede önemli bir "yeşil alan" potansiyeli taşıyor.

Altındağ Doğa Parkı Peyzaj Tasarımı Öğrenci Proje Yarışması” da bu fikirlerden hareket ile “bölgeye ve çevre halkına yönelik yeni açılımlar sergileyecek, arazinin doğal peyzaj karakterini vurgulayacak, ziyaretçilerin rekreasyon, ulaşım, dolaşım, açık ve yeşil alan gereksinimini karşılayacak, Ankara'nın ve Altındağ’ın kültürünü ve tarihini özümseyecek çağdaş ve geleceğe yönelik” kentsel ve peyzaj tasarım projelerinin elde edilmesini amaçlıyor.

Rekreasyonel alan kullanımları ile ilgili kullanıcılara, tasarımcılara ve yerel yönetimlere fikir vermesi, ufuk açması ve yol göstermesi de hedeflenen yarışma, güzel sanatları özendirmek ve eğitime katkı sağlamak amacıyla düzenleniyor ve tasarım öğrenimi gören tüm öğrencilere açık.

Yarışma ile çeşitli sosyal etkinlikler ile kültür, dinlence, eğlence ve sportif kullanımların yer alacağı bir rekreasyon alanı, aynı zamanda da teknik, estetik ve bilimsel amaçları kapsayan, çağdaş düzenleme ilkeleri ve uygulamaları hedefleyen ve yorumlayan özgün doğal mekanlar yaratılması amaçlanıyor.

3 Mart 2010 Çarşamba

Seminer : Selçuk Avcı, "Sustainability in the 21st Century and the Camel's Nose"

Mimar Selcuk Avci, "Sustainability in the 21st Century and the Camel's Nose"

Tarih : 8 Mart 2010, Pazartesi
Saat : 18.00
Yer : Taşkışla, 127 no'lu salon.

2 Mart 2010 Salı

Konferans : Ulusal Kapalı Konut Yerleşmeleri Konferansı, "Yeni Yaşamlar, Mekanlar, Sınırlar"

İTÜ Konut Araştırma ve Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen "Yeni Yaşamlar, Mekanlar, Sınırlar" temalı Ulusal Kapalı Konut Yerleşmeleri Konferansı yapılacaktır.

Tarih : 4-5 Mart 2010
Yer : Taşkışla, 109 No'lu salon

Program için : http://www.kapaliyerlesmeler.itu.edu.tr/

Teknik Gezi: Şehir Planlama Öğrencileri Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu yollarında..

Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü 3. sınıf öğrencileri yapılan "geleneksel" teknik gezi 2008 ve 2009 yıllarında Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini konu aldı. Engin Eyüboğlu, Özhan Ertekin ve Zeynep Günay yürütücülüğünde yapılan 2008 gezisi Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Kars, Ağrı, Van, Erzurum, Tokat ve Amasya illerini kapsayan 4400 km. lik bir rotayı takip eden gezi 10 gün sürdü.









(1)Kars'tan Ağrı'ya giderken (2)Avusor (3)Amasya (4)Piraziz (5)Doğu Beyazıt (6)Palovit (7)Avusor (8)Sümela
Fotoğraflar: Zeynep Günay
 
Free Hit Counter