Birleşmiş Milletler Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı çerçevesinde 2010 yılı için düzenlenen "Kadın Dostu Mekanlar Kentsel Tasarım Öğrenci Yarışması"nda Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü öğrencilerinden Caner Doğançayır'ın içinde bulunduğu grup Üçüncülük Ödülü kazanmıştır.
"Kadın Dostu Mekanlar Kentsel Tasarım Öğrenci Yarışması ile, başta kadınlar olmak üzere tüm dezavantajlı gruplara özgü ihtiyaçların ve beklentilerin karşılanabileceği, onların yaşamlarını kolaylaştıracak, kentsel yaşama etkin katılımlarını sağlayacak örnek kamusal mekanların yaratılması amaçlanmıştır. Bu Yarışmanın ilki kadar önemli bir diğer amacı, mimarlık, şehir ve bölge planlama, peyzaj mimarlığı ve kentsel tasarım eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin yaratıcı fikirlerini ortaya koymalarına ve konunun gençler tarafından tartışılmasına zemin oluşturmaktır." (Tunga Tüzer)
1.Ödül: Ayşe TATLI (ODTÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü) ve Murat TAŞ (ODTÜ - Mimarlık Bölümü)
Proje Hakkında: Keçiören ve Mamak'ta yaşayan kadınların çoğu; sosyal hayata tutunmaya çalışmaktadır; eğitim görmeye ve bir işte çalışmaya gereksinim duymaktadır. Kadınların; kentte, yaşadığı mahallede, sokakta kendini ait hissedebileceği; ailesi, arkadaşları ya da kendi başına güvenli bir şekilde kaliteli vakit geçirebileceği ; ihtiyaçlarını karşılayabileceği, kendini rahat ifade edebileceği mekanlar tasarlamak bu projenin amacıdır. Mutlu ve güçlü bir kadın için hem ekonomik hem de sosyal faydanın sağlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda eğitim, sağlık, ticaret ve sosyo-kültürel hizmet alanları tasarlanmıştır ; evsiz kadınlar için sığınma evi de düzenlenmiştir.
2.Ödül: Alp Tekin ÇETİN'e (Çukurova Üniversitesi - Mimarlık Bölümü)
Proje Hakkında: Kadın ve dezavantajlı grupların haklarına duyarlı toplumsal bir bilincin oluşturulup, halkın etkin katılımı ile sürekliliğinin sağlanması; fiziksel olarak fonksiyonelliğin oluşturulması amaçlanmaktadır. Günde bir kez bile olsa, kentliye kadın haklarını hatırlatabilmek amacı ile sosyal bağlayıcı program önerilmiştir: Tanıtım kutusu; kadın dostu mekânlardaki faaliyetler hakkında bilgi sunar. Mobil mekan; sürdürülebilirliği sağlamak için konteynır çözümlemesi ile siluette kalıcı olmayıp nötr bir yaklaşımla fonksiyonlarını gerçekleştirir. Kentsel boyalar; renkli donatılar, korkuluklar, kaldırım taşlarının, ve benzeri alanların bir bölümünün projeye destek amacıyla kırmızı renkte boyanmasını kapsar. Kırmızı rengin etkiyi güçlendirebileceği düşünülmüştür.
3.Ödül: Ekin BOZKURT (MSGÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü), Caner DOĞANÇAYIR (İTÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü), İrem ANIK (MSGÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü) ve Tuba KOLAT'a (MSGÜ - Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)
Proje Hakkında: Projede, kadınların kentin bir parçası olduğunu, kamusal alanları aktif olarak kullanabileceğini, kendini ifade ve temsil edebileceğinin farkına varılmasını sağlamak amaçlandı. İstanbul Esatpaşa'da yaşayan kadınlar ile görüşülerek, sorunları ve beklentileri tespit edildi. Kentin monoton düzenlerine, farklı kullanıcıları göz ardı eden bölünmüşlüğüne karşı bir duruş olarak; dinamik, kurgusal, işlevsel, birbiriyle çapraz geçişlerle ilişkilendirilmiş bir sistem önerildi. Sosyal boyutta - görünmeyen emeğin iş gücüne katılımı, bilgilendirme ve dayanışma merkezi, ve benzeri konular; fiziksel boyutta - altyapı eksiklikleri, kentsel donatıların yetersizliği ve güvenlik konularında da çözümler üretildi.
Üçüncülük ödülü kazanan proje:
Caner'i bu başarısından dolayı kutluyoruz.